Ukrajina trestá Gorbačova za podporu anexie Krymu

ČTK | 26.05.2016 16:39
Gorbačov Foto: ,
Posledný prezident ZSSR Michail Gorbačov
Ukrajina zakázala bývalému sovietskemu prezidentovi Michailovi Gorbačovovi na päť rokov vstup do krajiny. Oznámili to ukrajinské médiá s odvolaním sa na informáciu kontrarozviedky SBU. Krok je podľa SBU trestom za Gorbačovovu verejnú podporu ruskej anexie ukrajinského Krymu.

Hovorkyňa SBU Olena Hitljanská novinárom povedala, že rozhodnutie označiť bývalého sovietskeho politika za nežiaducu osobu je motivované „záujmami zaistenia národnej bezpečnosti“. O bezprostrednej príčine tohto kroku sa SBU nezmienila, podľa kyjevských médií bol však impulzom Gorbačovov rozhovor pre britský denník The Sunday Times z minulej nedele. Posledný šéf sovietskych komunistov v ňom ruskú anexiu Krymu označil za správne riešenie.

„Som vždy za slobodný prejav vôle ľudu a na Kryme chcela väčšina znovuzjednotenie s Ruskom,“ povedal Gorbačov v rozhovore. „Keby som bol na mieste Vladimira Putina, postupoval by som rovnako,“ dodal.

Osemdesiatpäťročný Gorbačov ruskú politiku voči Ukrajine podporil už niekoľkokrát a mnoho ukrajinských poslancov opakovane vyzvalo na bojkot jeho osoby. Na tieto návrhy bývalý sovietsky vodca zodpovedal konštatovaním, že na Ukrajinu nejde a ani neplánuje ísť.