Svoj deň si môžu deti užiť už počas víkendu

Pravda, reg | 28.05.2016 08:00
MDD, deň detí, medzinárodný deň detí, Foto: ,
Deň detí oslávia v sobotu v Žiline. Jednou zo sprievodných akcií Staromestských slávností, ktoré sú v meste už od štvrtka, je Rozprávkový deň detí.
Víkend vo viacerých regiónoch bude patriť deťom. Mestá a rôzne organizácie im v predstihu pripravili program pri príležitosti Medzinárodného dňa detí. Jarmoky, adrenalínové zábavy, hry, rozprávky, tvorivé dielne - vybrať z ponuky si môžu nielen v mestách na námestiach či v parkoch, ale aj v zoo, na hradoch, v múzeách či arboréte.

V bratislavskom regióne sa bude Deň detí oslavovať na každom kroku. „Akcie počas tohto víkendu opäť podporujú aktívne trávenie voľného času obyvateľov regiónu,“ povedal výkonný riaditeľ KOCR Bratislava Region Tourism Lukáš Dobrocký. Celý víkend budú rytieri bojovať o hrad Červený Kameň.

Simulácia vzdušných bojov i akrobatické ukážky budú súčasťou Leteckého dňa Dubová. V hlavnom meste môžu deti zájsť v sobotu do Psieho parku v Petržalke alebo zažiť komentované kŕmenie a ďalšie akcie pre deti v zoo, alebo v nedeľu sa v Sade Janka Kráľa ocitnú Na palube jednorožca.

Deti z Trnavského kraja sa môžu v sobotu vybrať do Jaslovských Bohuníc, kde ich čaká Alica v krajine zázrakov. A keďže 1. jún pripadol tento rok na stredu, Trojičné námestie v Trnave bude priamo v tento deň plné aktivít pre deti.

Sobota bude v znamení športu v Parku pod Borinou v Nitre, kde sú pre deti prichystané športové súťaže. Deň detí pripravilo na nedeľu Arborétum Mlyňany, kde výnimočne budú aj vzácne dravce – orol skalný, sokol, výr skalný, plamienka driemavá a krkavec. Mesto pod Zoborom pripravilo oslavy detského sviatku na nasledujúcu víkendovú nedeľu, 5. júna, v Mestskom parku na Sihoti.

Sobotný detský program na Mierovom námestí v Trenčíne má byť bohatý, zábavný a akčný. „Nebudú chýbať zaujímavé atrakcie – hasičské, záchranárske a policajné autá, adrenalínové aktivity – lozenie po lanách, streľba prakom a iné akčné prekvapenia, zábavné hry a súťaže,“ informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová. Pre deti pripravil program počas víkendu aj Šašo Becko na hrade Beckov.

Niektoré podujatia k MDD

  • Bratislava: 29. mája Na palube jednorožca od 10. do 17. hod. v Sade Janka Kráľa, 4. júna Staromestský detský deň s rytiermi na Hviezdoslavovom námestí od 14. hod.
  • Žilina: 28. mája od 10. do 13. hod. v Sade SNP Rozprávkový deň detí, rôzne súťaže, lanový park
  • Trenčín: 28. mája od 10. do 18. hod na Mierovom námestí, detský jarmok, vodné bubliny, sokoliari, vozenie na koni, zábavné hry
  • Trnava: 1. júna od 9. do 18. Trojičné námestie, nafukovacie atrakcie, športové aktivity, ale aj hry a súťaže
  • Prešov: 1. júna od 10. hod. pred Šarišskou galériou tvorivé dielne, hlavný program od 14. do 21. hod., od 14.30 v Južnom parku a na pešej zóne zábavné hry a súťaže, maľovanie na tvár, 3D skladačky z papiera
  • Banská Bystrica: 3. júna od 15. do 19. hod. v Parku pod pamätníkom SNP, rozprávka, škola tanca, Celeste Buckingham, tvorivé dielne, atrakcie, denný ohňostroj
  • Košice: 4. júna od 15. hod. v areáli zoo Laci Strike, krst mláďatka, sokoliari, atrakcie
  • Nitra: 5. júna o 14.30 Mestský park na Sihoti, zábavné aktivity pre deti, spoločenské hry, ukážky kynológie

V Žiline sú už od štvrtka Staromestské oslavy, v rámci nich je v sobotu pripravený sprievodný detský rozprávkový program v Sade SNP. Rozprávkový svet na Oravskom hrade v nedeľu prinesie výber tých najkrajších slovenských rozprávok a na hrade Strečno pri Žiline si môžu deti vyskúšať stredoveké hry, kuchyňu i tance.

Deti zo stredného Slovenska majú pripravený program napríklad túto nedeľu na Námestí SNP i na Pustom hrade vo Zvolene. O týždeň v piatok organizuje deň pre deti krajské mesto Banská Bystrica, jeho súčasťou bude aj detský denný ohňostroj.

Prešovský Deň detí sa v réžii miestnej samosprávy bude odohrávať v centre mesta 1. júna. Podľa informácií hovorkyne mesta Veroniky Kmetóny Gazdovej odštartuje hravé popoludnie divadlom Cililing, chýbať nebudú mažoretky či detské súbory.

Hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová informovala, že východoslovenská metropola pripravuje Deň detí v sobotu 4. júna v areáli zoologickej záhrady.

„Pre najmenších pripravujeme bohatý kultúrny program. Vystúpi populárny Laci Strike, na deti čaká krst mláďatka, špeciálny vzdelávací program, ale aj rôzne atrakcie ako skákací hrad, maľovanie na tvár, sokoliari a ďalšie aktivity,“ prezradila Šnajdárová.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ