Návrh zvyšovania poplatkov za RTVS prepracujú

vv, lum, Pravda | 20.06.2016 14:00
rtvs, slovenská televizia, stv, koncesionarske... Foto: ,
Výhrady k návrhu na zvyšovanie koncesionárskych poplatkov vyjadrili aj malí a strední podnikatelia. Na snímke budova RTVS v bratislavskej Mlynskej doline.
Návrh na zvyšovanie koncesií dostane novú podobu. Predseda SNS Andrej Danko, ktorý s jeho súčasnou verziou nesúhlasí, cez víkend povedal, že po dohode s premiérom Robertom Ficom (Smer) predostrú spoločné riešenie zvyšovania poplatkov pre Rozhlas a televíziu Slovenska. Výhrady k návrhu okrem mnohých ľudí vyjadrili aj malí a strední podnikatelia. Pripomienkami sa už minulý týždeň zaoberalo ministerstvo kultúry.

Podľa Danka si témy okolo RTVS vyžadujú hlbšiu debatu. „To nie je len o tom, že plaťte viac. Ja by som chcel vidieť RTVS, ktorá bude mať viac domácej produkcie, ktorá bude mať krásnu budovu, funkčný systém, ktorá bude vedieť napĺňať tie veci, ktoré podľa zákona má,“ povedal Danko. Riešenie má byť podľa neho „exitom a konsenzom požiadaviek SNS, Most-Híd a Siete, ktoré uspokojí občanov".

Ak by sa od januára zdvihli koncesionárske poplatky zo súčasných 4,64 eura na sedem eur mesačne, ako to navrhuje rezort kultúry, verejnoprávna televízia by si na budúci rok polepšila približne o 37 miliónov eur. Malých a stredných podnikateľov by navýšenie platieb zaťažilo sumou takmer 3,4 milióna eur ročne.

Podnikateľská aliancia Slovenska a Slovak Business Agency označili navrhované zvýšenie koncesií pre firmy za nekoncepčné a nezmyselné. Spoločnostiam do desiatich zamestnancov by sa poplatky ročne zvýšili, tak ako fyzickým osobám, z 55,68 na 84 eur. Pri stredných firmách s päťdesiat až tisíc zamestnancami od 120 do 1¤200 eur ročne, pri veľkých nad tisíc zamestnancov až o 2 732 eur ročne. Podnikatelia sú proti a žiadajú vládu, ktorá tieto zmeny prijala vo svojom programovom vyhlásení, aby RTVS financovala zo štátneho rozpočtu alebo oslobodila malých a stredných podnikateľov od platenia poplatkov. „Rozhlas a televíziu totiž nemôžu používať firmy, ale iba ľudia – ich pracovníci. Tí však koncesionárske poplatky platia aj doma, RTVS ich teda vyberá duplicitne," upozornil výkonný riaditeľ aliancie Peter Kremský.

Ministerstvo kultúry odmietlo zrušenie poplatkov pre zamestnávateľov. Podľa hovorcu rezortu Jozefa Bednára bude platba tejto úhrady zo zákona naďalej povinná. Upozornil, že tak je to aj v iných krajinách EÚ, napríklad v Nemecku, Poľsku, Česku, Rakúsku či Taliansku. Podľa neho ak bude zákon schválený, zamestnávateľ s jedným-dvomi zamestnancami bude od platby úhrady aj naďalej oslobodený.

Rezort kultúry zatiaľ vyhovel jednej pripomienke verejnosti. „Výška úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS bude aj naďalej upravovaná zákonom," reagoval pre Pravdu Bednár. V návrhu sa predpokladalo zvyšovanie na základe vyhlášky. Či sa tieto pripomienky dostanú aj v novej verzii návrhu, zatiaľ nie je známe.

RTVS získava na fungovanie z koncesionárskych poplatkov a zo štátnych dotácií asi 94 percent svojich príjmov. Po odpočítaní príjmov z komerčných aktivít televízie a v prepočte na obyvateľa a na mesiac je Slovensko s mesačnými nákladmi na obyvateľa približne na polovici priemeru EÚ. Viac sa verejnoprávnym médiám platí asi v 15 krajinách ako Nemecko, Dánsko, Veľká Británia, Slovinsko či Česko. Menej ako na Slovensku platia v Poľsku, Grécku, Portugalsku či Rumunsku.

Podľa odhadu RTVS poplatky platí 1,2 milióna domácností, ďalších 200-tisíc ich neplatí. Keby si povinnosť zo zákona plnili, príjmy verejnoprávneho média by sa zvýšili zo 60 miliónov na 72 miliónov eur.

Danko má tiež výhrady k vysokým nákladom na relácie, ktoré pre Rozhlas a televíziu Slovenska pripravujú externé firmy. RTVS nesmie byť podľa neho dojnou kravou, cez ktorú idú peniaze do súkromných firiem.

Verejnoprávne médium podpísalo za štyri mesiace tohto roku zmluvy s firmami na výrobu programov a zaplatenie externých spolupracovníkov za 6,5 milióna eur. Na otázky Pravdy, aké percento zo všetkých programov pre RTVS externé spoločnosti vyrábajú a koľko za ne ročne platí, RTVS neodpovedala.

„Všetky zmluvy RTVS už roky transparentne zverejňuje podľa platného zákona a zámery na uzatvorenie zmlúv boli prerokované vo verejnom režime Radou RTVS. Už štvrtý rok za sebou hospodári vyrovnane," reagovala hovorkyňa verejnoprávnej televízie Dominika Šulcová. Dodala, že v absolútnych číslach a porovnaní rokov 2012 a 2015 narástlo využívanie interných kapacít RTVS pri výrobe programov o 335 520 hodín. V uplynulých rokoch navyše aktívne participovala na podpore a rozvoji audiovizuálneho, audio priemyslu a kinematografie na Slovensku.

Tento rok Rozhlas a televízia Slovenska podpísala viaceré nové zmluvy na zábavné programy, ktoré jej na kľúč vyrábajú externé firmy. Najviac zmlúv podpísal jej riaditeľ Václav Mika s eseročkou goodtv. Za tri zábavné projekty – Slovensko chutí, Naj dedinka Slovenska a Milujem Slovensko zaplatí tejto firme vyše 1,3 milióna eur. Tá predtým vyrábala pre komerčné televízie reality show Farmár hľadá ženu či Mama, ožeň ma.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ