Trhy sú pokojnejšie, európske akcie rastú

ČTK | 28.06.2016 11:07
Európske akcie začali utorňajšie obchodovanie rastom. Zotavili sa tak po dvoch dňoch prudkého prepadu, ktorý bol spôsobený všeobecným výpredajom rizikovejších aktív po správe, že Briti sa v referende rozhodli pre odchod z Európskej únie.

V utorok na trhoch spevňujú hlavne akcie bánk a ďalších finančných spoločností, ktoré za posledné dva dni zažili najhorší prepad.

Hlavný paneurópsky indexy STOXX 600 aj FTSEurofirst 300 začali utorok rastom o viac ako dve percentá. Index STOXX 600 pritom predtým odpísal okolo 11 percent.

Rast o viac ako dve percentá si na začiatku obchodovania pripisoval aj hlavný britský index FTSE 100, ktorý za predchádzajúce dva dni klesol o viac ako päť percent. Aj v Británii k oživeniu prispeli hlavne banky a potom tiež firmy zamerané na cestovanie.

Bankové spoločnosti, ktoré za posledné dva dni klesli o viac než 16 percent, v utorok po otvorení trhu posilňovali o viac ako tri percentá. Akcie touroperátorov pridávali skoro o 2,5 percenta, zatiaľ čo v predchádzajúcich dvoch dňoch odpísali zhruba 12 percent.

Z jednotlivých bánk na začiatku obchodovania vykazovali silný rast akcie britskej Barclays, nemeckej Deutsche Bank alebo talianskych UniCredit a Intesa Sanpaolo. Posilňovali aj akcie automobilky Volkswagen, kde mala priaznivý vplyv správa, že firma je v USA blízko dohody o riešení škandálu s meraním emisií. K stabilizácii akciového trhu prispeli aj akcie ropných spoločností.