Clintonovú vypočúvala FBI, dôvodom je kauza EmailGate

SITA | 02.07.2016 20:33
Hillary Clintonová Foto: ,
Hillary Clintonová naráža na svojej vytúženej ceste do Bieleho domu na problémy.
Hillary Clintonovú, predpokladanú kandidátku Demokratickej strany do volieb prezidenta USA, vypočúval americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Stalo sa tak v súvislosti s vyšetrovaním podozrenia, že ako ministerka zahraničných vecí používala svoju súkromnú e-mailovú adresu na odosielanie služobnej pošty, vrátane tajných materiálov.

Hovorca Clintonovej kampane Nick Merrill uviedol, že Clintonová poskytla svoju výpoveď dobrovoľne a „bola rada, že má možnosť pomôcť ministerstvu spravodlivosti v jeho snahe doviesť vyšetrovanie tohto prípadu do konca“.

Aféra s používaním súkromného e-mailového konta na služobné účely, známa aj ako EmailGate, vypukla koncom roku 2014. Ukázala sa, že v časoch, keď Clintonová pôsobila ako ministerka zahraničných vecí USA, používala na pracovnú komunikáciu súkromný e-mail, aj keď mala k dispozícii aj e-mail na zabezpečenom vládnom serveri.

Inšpekčná komisia rezortu americkej diplomacie v máji zverejnila správu, v ktorej konštatuje, že Clintonová tým porušila vládne pravidlá.

Inšpekcia zistila, že ak by Clintonová bola požiadala na príslušnom oddelení o povolenie používať súkromný e-mail, nedostala by ho. Správa tiež podkopáva argumenty niekdajšej šéfky diplomacie, ktorými obhajuje využívanie súkromného poštového servera vo svojom dome: uviedla totiž, že to bolo bežnou praxou a že žiadne povolenie nepotrebovala. Za svoju chybu sa však Clintonová ospravedlnila.

Ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na zistenia kontroly uviedlo, že predstavitelia úradu o súkromnom e-mailovom konte vytvorenom na súkromnom servere, ktoré Clintonová používala na pracovné účely, síce vedeli, ale nepoznali rozsah jeho používania.