Manningová sa vo väznici pokúsila o samovraždu

ČTK | 12.07.2016 07:27
Chelsea Manningová Foto: ,
Chelsea Manning sa narodila ako Bradley Manning.
Chelsea Manningová, ktorá si odpykáva trest za vyzradenie prísne tajných informácií skupine WikiLeaks, sa vo väznici pokúsila o samovraždu.

Podľa agentúry AP to uviedli jej advokáti, ktorí tým vysvetlili, prečo bola minulý týždeň umiestnená do nemocnice. Manningová bola ešte ako vojak Bradley Manning v roku 2013 odsúdená na 35 rokov väzenia.

Podľa advokátov americká armáda porušila jej súkromie, keď minulý týždeň médiám prezradila, že bola Manningová hospitalizovaná. „Radšej by zachovala súkromné zdravotné informácie v súkromí a venovala sa zotaveniu,“ uviedli jej právnici, ktorí podľa AP zrejme o hospitalizácii nevedeli do chvíle, kým sa ich na udalosť začali pýtať novinári.

Súd v auguste 2013 uznal Manninga vinným, že serveru WikiLeaks poskytol v rokoch 2009 a 2010 cez 700 000 utajovaných dokumentov amerického ministerstva zahraničia a Pentagonu. Vojaka obžalovali z dvadsiatky trestných činov, za ktoré mu hrozilo 90 rokov väzenia. Unikol ale obvineniu z napomáhania nepriateľovi, a vyhol sa tým doživotiu bez možnosti predčasného prepustenia. O podmienečné prepustenie môže požiadať po vypršaní tretiny trestu.

Vojenské nápravné zariadenie vo Fort Leavenworthu v štáte Kansas povolilo bývalému vojakovi hormonálnu terapiu vedúcu k zmene pohlavia z mužského na ženské. Už v tom čase hovorili lekárski experti o možných samovražedných sklonoch v prípade, že by liečbu a zmenu pohlavia odsúdencovi väznica nepovolila.

Manningová opakovane dávala najavo nádej, že jej prípad povedie k tomu, že armáda a ďalšie inštitúcie uznajú potreby transsexuálov, vrátane potreby špecializovanej lekárskej starostlivosti. Minulý týždeň Pentagon povolil transsexuálom pracovať pre vojsko.