Všetky dotácie z únie si Briti nahradia zo svojho rozpočtu

ČTK | 13.08.2016 00:00
Británia svojim poľnohospodárom, vedcom, regiónom a ďalším príjemcom európskych fondov po odchode z Európskej únie úplne vynahradí únijné dotácie peniazmi zo svojho štátneho rozpočtu. Sľúbil to v sobotu britský minister financií Philip Hammond.

Uviedol, že by to malo štátnu pokladnicu ročne stáť okolo 4,5 miliardy libier. Londýn sa zaručuje za financovanie projektov dotovaných z EÚ, ktoré budú podpísané pred tohtoročným jesenným predstavením britského rozpočtu na ďalší rok, povedal Hammond podľa BBC. Súčasnú úroveň poľnohospodárskych dotácií zachová Londýn do roku 2020, dodal minister.

Po júnovom referende, ktoré rozhodlo o vystúpení Británie z EÚ, zavládla medzi príjemcami európskych fondov neistota, hoci skutočný odchod z únie je ešte ďaleko. Premiérka Theresa Mayová dala najavo, že dvojročný proces vystúpenia z EÚ sa v tomto roku nezačne.

„Uznávame, že viaceré organizácie v Británii, ktoré sú príjemcami fondov EÚ alebo očakávajú, že začnú tieto financie dostávať, chcú uistenia týkajúce sa tokov peňazí, ktoré majú dostávať,“ citovala Hammonda agentúra Reuters.

Podľa agentúry Full Fact poslala britská vláda do rozpočtu EÚ vlani asi 13 miliárd libier a späť dostala 4,5 miliardy libier. Podľa BBC navyše dostáva britský súkromný sektor od EÚ 1–1,5 miliardy libier.

„Je jasné, že akonáhle prestaneme prispievať do EÚ, budeme mať k dispozícii peniaze pre investície do našej vlastnej ekonomiky,“ povedal Hammond na otázku novinárov o zdrojoch financovania.

Hammondov prísľub sa týka štrukturálnych a investičných fondov aj únijného programu Horizont 2020, ktorý financuje výskum a inovácie. Jeho záruku privítali zástupcovia farmárov, britskej akadémie vied Royal Society, Britská obchodná komora a ďalšie organizácie zastupujúce príjemcov európskych fondov.

„Dnešné oznámenie vysiela presvedčivé posolstvo, že Británia zostáva otvorená a ústretová na spoluprácu,“ povedal k Hammondovmu vyjadreniu predseda Royal Society Venki Ramakrishnan.