Nesrovnal informoval GP o stave petície proti hazardu

SITA | 24.08.2016 18:10
mestské zastupiteľstvo, Nesrovnal Foto: ,
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal informoval vedenie Generálnej prokuratúry SR o aktuálnom stave petície proti hazardu a ďalších krokoch v príprave všeobecne záväzného nariadenia na obmedzenie hazardu v Bratislave.

Urobil tak po tom, ako hlavné mesto minulý týždeň podalo na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestných činov v súvislosti s chýbajúcimi petičnými hárkami petície proti hazardu. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanova.

"Považoval som za potrebné informovať o aktuálnom stave vedenie Generálnej prokuratúry SR aj osobne. Preto som v utorok hovoril s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom a dnes aj s jeho námestníkmi Petrom Šufliarskym a Reném Vanekom o tom, že v príprave všeobecne záväzného nariadenia pokračujeme a že to, čo sa stalo, nás v boji proti hazardu v Bratislave nezastaví.

Bratislavčania totiž jednoznačne deklarovali, že hazard v meste presiahol únosnú mieru,“ povedal Nesrovnal. Vedenie Generálnej prokuratúry SR potvrdilo, že trestné oznámenie eviduje a zaoberá sa ním.

Nesrovnal ako štatutárny zástupca hlavného mesta SR Bratislavy a súčasne ako predseda petičného výboru petície proti hazardu podal minulý týždeň trestné oznámenie. Ako uviedol v trestnom oznámení, skutková podstata trestného činu sa naplnila nielen tým, že je rozdiel medzi vyzbieraným počtom hárkov a fyzickým stavom hárkov, ale rovnako tým, že manipulácia s podpisovými hárkami bola protiprávna. Ten, kto s nimi manipuloval, totiž nie je oprávnený nakladať s osobnými údajmi ľudí, ktorí sa pod petíciu podpísali.

Skokanová zároveň uviedla, že na úrade pokračuje interná kontrola nakladania s podpisovými hárkami. Cieľom je podrobne skontrolovať celý proces manipulovania s hárkami od doručenia do podateľne, až do času fyzickej kontroly hárkov na oddelení petícií a sťažností. To isté má teraz zdokumentovať aj petičný výbor.

Vzhľadom na to, že ide o špecifickú petíciu, ktorá vyžaduje inú kontrolu ako štandardné petície, obrátilo sa hlavné mesto na orgány štátnej správy o usmernenie pri vybavovaní tejto petície.

Podľa inštrukcií hlavné mesto teraz zabezpečí spracovanie údajov z petičných hárkov do komplexného zoznamu, ktorý bude podkladom na skontrolovanie náležitostí petície – skontrolujú trvalý pobyt a vek podpísaných, pretože podľa zákonných podmienok petíciu proti hazardu musí podpísať 30 percent obyvateľov obce nad 18 rokov.

Po kontrole výsledok petície predložia na rokovanie samosprávnych orgánov – komisiám mestského zastupiteľstva hlavného mesta, Mestskej rade hlavného mesta a Mestskému zastupiteľstvu hlavného mesta. Následne budú môcť prijať VZN za obmedzenie hazardu v Bratislave.

Z odovzdanej petície proti hazardu v Bratislave zmizlo 3 039 hárkov, pričom na jednom hárku je 16 – 17 podpisov. Petičnému výboru sa podarilo vyzbierať 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch. Na to, aby bola petícia úspešná, samosprávy potrebovali vyzbierať aspoň 106-tisíc podpisov od oprávnených voličov.