Zvolen odhalil archeológom ďalšie tajomstvá

Dagmar Teliščáková, Pravda | 04.10.2016 16:00
hrad Peťuša, archeológia, archeologický nález Foto:
Skúmanie kruhovej piecky na hrade Peťuša.
Keramika spred vyše šesťtisíc rokov, zdobený bronzový prsteň, kostra dieťaťa z bronzovej doby. Tieto a ďalšie historické predmety i pozostatky dobových budov odhalili archeológovia počas tohtoročnej výskumnej sezóny vo Zvolene a v blízkom okolí. Zamerali sa na tri lokality, každá priniesla unikátne nálezy.

Viac ako päťdesiat študentov archeológie v lete skúmalo dva stredoveké hrady a jednu doteraz neznámu pravekú lokalitu. Na tohtoročnej letnej škole archeológie sa zúčastnili okrem slovenských aj vysokoškoláci z Česka, Poľska a Maďarska.

„Venovali sme sa výskumu hradu Peťuša pri Ostrej Lúke, zvolenskému Pustému hradu a po prvýkrát aj pravekej lokalite v mestskej časti Bakova jama,“ spresňuje Noémi Beljak Pažinová, vedúca katedry archeológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

Hrad Peťuša, ktorého vznik odborníci zatiaľ odhadujú v rozmedzí konca 13. až začiatku 15. storočia, nie je verejnosti taký známy ako Pustý hrad. Archeológovia ho však skúmajú už päť rokov. Zatiaľ sa im nepodarilo zistiť, kto ho postavil a komu patril. Vykopávky sústredili tento rok na odkrytie časti línie kamennej hradby, kde predpokladali vstupnú hradnú bránu. „Hoci sa nám nepodarilo lokalizovať vstupnú bránu hradu, odhalili sme časť zatiaľ neznámej budovy s kamenným základom na hradnom nádvorí. Ide zrejme o základ obytnej veže,“ približuje Pažinová. Doterajšie výskumy naznačujú, že hrad bol viackrát prestavovaný a slúžil svojmu účelu 150 až 200 rokov. Množstvo objavených hrotov šípov, podkov, nožíkov či ostrôh naznačuje, že na hrade sídlila stála vojenská posádka.

K unikátnym objavom na hrade Peťuša nepochybne patrí takmer nepoškodený zdobený bronzový prsteň. Výnimočná je tiež malá olovená plomba z textilného tovaru, obojstranne zdobená. Na jednej strane je okrídlený lev, na druhej tvár zrejme benátskeho kupca. „Vďaka tejto ikonografii ju vieme zaradiť do konca 14. storočia. Tento typ plomby je na Slovensku aj v strednej Európe jedinečný,“ dopĺňa archeologička.

Olovená plomba kotúča ľanovej textílie z hradu... Foto: Noémi Beljak Pažinová
olovená plomba, hrad Peťuša Olovená plomba kotúča ľanovej textílie z hradu Peťuša.

Pustý hrad nad Zvolenom z konca 12. storočia má za sebou už štvrťstoročie archeologického bádania. Každý rok odhalí ďalšie zo svojich tajomstiev. Tentoraz to bola unikátna praveká kostra dieťaťa, ktorú objavili na podlahe spáleného domu z bronzovej doby.

Je známe, že Pustý hrad sa spája s falšovaním peňazí. Archeológovia o tom získali ďalšie dôkazy. Objavili viac ako 110 stredovekých mincových kotúčikov, pripravených na razbu. „Išlo zrejme o polotovary falšovateľskej dielne, ktorá na hrade fungovala v druhej polovici 13. storočia. Našli sme aj tri falošné mince s razbou Ladislava IV. a jeden strieborný denár Bela IV.,“ hovorí Ján Beljak z Archeologického ústavu SAV, lektor letnej školy a vedúci archeologického výskumu na Pustom hrade.

Na prekvapenia nebola chudobná ani doteraz neznáma archeologická lokalita na okraji lesa nad zvolenskou mestskou časťou Bakova jama. Výskumy sa tu začali až tento rok. Pomerne malý preskúmaný priestor, necelých 25 štvorcových metrov, ponúkol veľmi bohaté nálezy.

Nález hlinenej plastiky zvieraťa na Bakovej... Foto: Noémi Beljak Pažinová
nález, archeológia, Bakova jama, dievča Nález hlinenej plastiky zvieraťa na Bakovej jame vo Zvolene.

Archeológom sa podarilo nájsť viac ako 3 300 keramických a kamenných fragmentov zo začiatku medenej doby, čo znamená, že ich vek sa posúva do obdobia približne 4100 rokov pred Kristom. Objavili tiež zrnká medi a taviace tégliky, podľa ktorých možno usudzovať, že ide o výrobnú lokalitu, ale aj malú hlinenú sošku štvornohého zvieraťa s odlomenou hlavou.

Letná medzinárodná škola archeológie, ktorú tento rok podporil Medzinárodný vyšehradský fond a samosprávny kraj, má za sebou už siedmu sezónu „Skúsenosti a vedomosti, ktoré v nej študenti získajú, sú veľmi dôležité pre ich ďalšie štúdium. Viacerí prídu do kontaktu s terénnou archeológiou prvýkrát práve počas tohto projektu, ktorý sa stal pre našu katedru neoddeliteľnou súčasťou každoročných letných aktivít a zabezpečuje praktickú časť výučby,“ dodáva hlavná organizátorka projektu Noémi Beljak Pažinová.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ