Čierna Hora: Výsledky ukazujú na víťazstvo vládnej DPS

ČTK | 16.10.2016 21:28
čierna hora, voľby Foto: ,
Voľby v Čiernej Hore sú považované za stret o ďalšie smerovanie krajiny.
Podľa prvých čiastkových výsledkov čiernohorských parlamentných volieb by mohla prozápadná Demokratická strana socialistov (DPS) premiéra Mila Djukanoviča získať väčšinu až 42 percent hlasov. Vyplýva to z výpočtu volebného výsledkov, ktoré agentúra Cemio odvodila po sčítaní prvých 20 percent hlasov.

Opozičná koalícia Demokratický front združujúca proruské a prosrbské strany má šancu získať 23 percent, ďalšia opozičná strana Kľúč 12 percent hlasov. Voľby by tak mohli skončiť prekvapivo jasným víťazstvom vládneho tábora.

Voľby v Čiernej Hore sú považované za stret o ďalšie smerovanie krajiny. Čierna Hora podala prihlášku do EÚ v roku 2008, o dva roky neskôr získala kandidátsky štatút. Djukanovič stojí na čele čiernohorskej politiky štvrť storočia.

Opozícia premiérovu DPS už dlho obviňuje z volebných podvodov a zo zapojenia sa vysokých straníckych funkcionárov do kriminálnych aktivít. Také obvinenia sa týkajú aj premiéra. Jeho mocenské ambície ohrozila aj partnerská Sociálnodemokra­tická strana, ktorá sa od DPS odvrátila a posilnila opozíciu.