Českým prezidentom chce byť textár Michal Horáček, kampaň si zaplatí sám

ČTK | 03.11.2016 13:15
Michal Horáček Foto: ,
Textár Michal Horáček v čase návštevy redakcie Pravda.sk.
Textár Michal Horáček sa bude v budúcich voľbách na začiatku roka 2018 uchádzať o funkciu českého prezidenta. Novinárom to oznámil na tlačovej konferencii v Prahe.

Horáček chce byť nadstraníckym kandidátom a náklady na kampaň niesť sám. Zriadil kvôli tomu špeciálny transparentný účet. Kandidatúra má byť „radikálne transparentná“. Horáček predloží lustračné osvedčenie, výpis o plnení povinností na vysokej škole, majetkové priznanie či správy o zdravotnom stave.

„Verím, že službu vo funkcii prezidenta možno vykonávať slušnejšie, kompetentnejšie ak k ľuďom všetkých názorov ústretovejšie než doteraz. Verím v to, že každý z nás potrebuje rešpekt od ostatných členov našej pospolitosti, ale predovšetkým od hlavy štátu,“ uviedol Horáček pri predstavovaní svojej kampane. Počas nej sa nechce nechať zastupovať reklamnou agentúrou a náklady na kampaň plánuje znášať sám s manželkou, bez príspevkov strán či občanov.

„Medzi mnou a vami nestojí žiadna strana ani hnutie. Žiadne združenie, platformy,“ povedal Horáček. „Chcem aby sa prezident nadstraníckym len nevyhlasoval, ale aby ním naoazaj bol. Medzi mnou a vami nestoja záujmy akejkoľvek inej krajiny, ani východnej, ani západnej. Česká hlava štátu uprostred Európy nech je na prvom mieste českou a európskou.“

Zatiaľ nie je jasné, či Horáček vo voľbách vyzve aj súčasnú hlavu štátu. Miloš Zeman sa chce k svojmu možnému pokusu o druhé funkčné obdobie na Pražskom hrade vyjadriť až budúci rok v marci.