Proti juhokórejskej prezidentke protestovalo 250-tisíc ľudí

SITA | 12.11.2016 17:11
južná kórea, protest, demonštrácia, Foto: ,
Ide o jeden z najväčších politicky motivovaných protestov v Južnej Kórei za posledných niekoľko desaťročí.
Desaťtisíce Juhokórejčanov v sobotu v rámci najnovších protivládnych masových protestov žiadali odstúpenie prezidentky Pak Kun-hje. Dôvodom je obvinenie, že konzervatívna hlava štátu umožnila svojej dlhoročnej priateľke neoprávnene zasahovať do oficiálnych záležitostí krajiny.

Polícia vo svojej spresnenej bilancii uviedla, že ulicami Soulu pochodovalo približne 260 000 ľudí. Organizátori tvrdia, že na ich výzvu vyšlo do ulíc metropoly okolo milión ľudí. Ide o jeden z najväčších politicky motivovaných protestov v Južnej Kórei za posledných niekoľko desaťročí a tretiu podobnú masovú akciu v priebehu tohto týždňa.

Na poriadok v uliciach Soulu dozeralo dnes 25 000 policajtov, ktorých časť zablokovala prístup k Modrému domu – sídlu juhokórejských prezidentov. Podľa verejnoprávneho vysielača KBS boli protesty plánované aj v 30 ďalších mestách Južnej Kórey, ako aj v desiatich mestách v zahraničí vrátane USA a Nemecka.

Prezidentka čelí obvineniam, že svojej dôverníčke a bývalej poradkyni, 60-ročnej Čche Son-sil, umožnila nazerať do vládnych dokumentov a ovplyvňovať personálne rozhodnutia, hoci tá nevykonávala nijakú verejnú funkciu a nemala ani bezpečnostnú previerku.

Čche Son-sil je tiež podozrivá z toho, že svoju dlhoročnú známosť s prezidentkou využila na získanie darov na založenie dvoch súkromných nadácií.

Pak Kun-hje sa síce už za aféru okolo svojej dôverníčky aj niekoľkokrát v priebehu posledných dní verejne ospravedlnila, jej popularita však v najnovšom prieskume verejnej mienky v dôsledku tohto škandálu klesla na desať percent.