Prípad premaľovania sochy Biľaka ide opäť na súd

ČTK | 19.11.2016 12:37
Krajná Bystrá, busta Vasiľa Biľaka Foto: ,
Z pomaľovaného podstavca pamätníka Vasiľa Biľaka v Krajnej Bystrej zmizla busta vlani v marci. Archívna snímka.
Prípad slovenských výtvarníkov Petra Kalmusa a Ľuboša Lorenza, ktorí vlani pomaľovali bustu komunistického pohlavára Vasila Biľaka, sa opäť posudzuje ako zločin. Rozhodol o tom krajský súd v Prešove.

Ten vrátil prípad okresnému súdu vo Svidníku, ktorý v máji rozhodol, že nejde o trestný čin poškodzovania cudzej veci, ale o priestupok, ktorý má riešiť okresný úrad. Prokurátor sa však proti uzneseniu súdu odvolal na krajský súd.

Výtvarníkom v prípade preukázania viny hrozilo až ročné väzenie. Avšak prokurátor navrhoval podmienečný trest a žiadal uhradenie škody Komunistickej strane Slovenska (KSS).

Biľak bol čelným predstaviteľom Komunistickej strany Československa a spoluautor pozývacieho listu, ktorý v roku 1968 vyzýval Moskvu k zásahu proti vtedajšiemu československému reformnému procesu a ktorý sa stal formálnym zdôvodnením sovietskej vojenskej invázie do Československa v auguste 1968. Pomník venovala Biľakovi rodná obec Krajná Bystrá, ktorá zároveň politikovi, ktorý zomrel v roku 2014, udelila čestné občianstvo.

Pomník pomaľovali červenou farbou vlani vo februári, krátko potom, čo ho odhalili; neskôr niekto ukradol Biľakovu bustu, ktorá bola súčasťou pomníka.

Podľa prokuratúry dvojica výtvarníkov spôsobila škodu 1 617 eur. Komunisti – aj z dôvodu „straty umeleckej hodnoty“ – požadovali 3 500 eur.