Fidel zomrel. Havana smúti, Miami oslavuje

ČTK | 26.11.2016 09:42
fidel castro, miami Foto: ,
Pohľad do ulíc amerického Miami po oznámení, že Fidel Castro zomrel.
Vo veku 90 rokov zomrel bývalý kubánsky vodca Fidel Castro. A zatiaľ čo obyvatelia kubánskeho hlavného mesta na správu o smrti reagujú so smútkom, v americkom Miami - domove početnej kubánskej exulantskej komunity - začal dav mávajúci kubánskymi vlajkami tancovať, jasať a búšiť do panvíc a kastrólov, napísala agentúra Reuters.

„Som z toho veľmi rozrušená. Bez ohľadu na čokoľvek bol verejnou osobnosťou, ktorú celý svet rešpektoval a miloval,“ citoval Reuters študentku z Havany Sariel Valdespinovú. Pätnásťročný Carlos Rodríguez bol v havanskej štvrti Miramar, keď sa dozvedel o Castrovom úmrtí. „Fidel? Fidel?“ vyhlásil a neveriacky sa udrel do čela. „To som teda nečakal. Vždy sme si mysleli, že bude žiť navždy. To nemôže byť pravda.“

„Je to tragédia,“ povedala agentúre AP 22-ročná havanská zdravotná sestra Dayan Montalvová. „Všetci sme s ním vyrastali. Tá správa, ktorú sme sa práve dozvedeli, ma naozaj ranila.“

Diametrálne odlišná nálada zavládla v najsilnejšej bašte kubánskych emigrantov v Miami, kde podľa informácií spravodajského servera BBC News mnohí ľudia začali oslavovať a odpaľovať zábavnú pyrotechniku.

Kubánci v Miami sa schádzajú v reštauráciách a na mnohých verejných miestach, informoval BBC Luis Fajardo z Miami. „Veľká väčšina americkej kubánskej komunity je veľmi ostro vyhranená proti Fidelovi aj Raúlovi. Keď sa v 90. rokoch minulého storočia zrútil Sovietsky zväz, zažívali Kubánci obrovské ťažkosti. Mnoho ľudí teraz hovorí, že keď je Fidel Castro mŕtvy, mohla by Kuba zažiť zmeny, po akých volali,“ dodal.