Senátor USA hrozí Moskve sankciami, ak Rusi zasiahli do volieb

ČTK, SITA | 28.12.2016 21:35
Americký republikánsky senátor Lindsey Graham počas návštevy Lotyšska povedal, že Rusko môže očakávať ďalekosiahle sankcie, ak vyšetrovanie potvrdí, že sa Moskva miešala do prezidentských volieb v USA.

Graham povedal, že poslanci oboch hlavných politických strán v americkom Kongrese sú skeptickí voči popretiam akéhokoľvek zasahovania, ktoré počuli zo strany ruskej vlády.

„Predpokladám, že obe strany podporia sankcie, ktoré tvrdo zasiahnu Rusko a osobitne (ruského prezidenta Vladimira) Putina ako jednotlivca,“ povedal Graham reportérom v Rige. Žiadne podrobnosti o možných sankciách však neuviedol.

„Rusko sa pokúša zlomiť chrbát všetkým demokraciám vo svete,“ povedal ďalej a dodal, že Lotyšsko je „sústavne bombardované… ruskou agresiou a zasahovaním“.

Graham absolvuje tento týždeň spolu s ďalším republikánskym senátorom Johnom McCainom a demokratickou senátorkou Amy Klobucharovou návštevy Estónska, Lotyšska a Litvy.

McCain označil správanie Ruska za „neprijateľné“. Na stretnutí s lotyšským prezidentom Raimondsom Véjonisom potvrdil záväzok Spojených štátov voči Pobaltiu a zdôraznil, že vzťahy USA s troma bývalými sovietskymi pobaltskými republikami sa za nového amerického prezidenta nezmenia.

Vo štvrtok navštívi trojica amerických senátorov hlavné mesto Litvy, Vilnius. V pláne majú tiež návštevy Ukrajiny, Gruzínska a Čiernej Hory.