Moody's v USA zaplatí 864 miliónov USD za nereálne ratingy

ČTK | 14.01.2017 09:32
Americká spoločnosť Moody's Corporation zaplatí americkým úradom takmer 864 miliónov dolárov za urovnanie obvinenia, že jej ratingová agentúra pred globálnou finančnou krízou nereálne ohodnocovala hypotekárne cenné papiere rizikovejšej povahy. V piatok to oznámilo tamojšie ministerstvo spravodlivosti.

Ratingová agentúra Moody's Investors Service dosiahla dohodu s ministerstvom, 21 americkými štátmi a federálnym dištriktom. Uzavrela tak obvinenia, že prispela k najhoršej finančnej kríze od 20. rokov minulého storočia, ked Ameriku zasiahla Veľká hospodárska kríza.

„Moody's v čase pred veľkou recesiou porušila svoje vlastné pravidlá poskytovania ratingových známok a nenaplnila sľub transparentnosti,“ uviedol Bill Baer z ministerstva spravodlivosti.

Rating je základným vodidlom pre investorov. Čím je vyšší, tým lepšie je hodnotený subjekt vnímaný. Najvyšší rating znamená, že ide o špičkového dlžníka, ktorý je spravidla schopný požičiavať si za veľmi nízky úrok. Pre investorov je najvyšší rating predovšetkým známkou dôveryhodnosti.