Bratislavské Nové Mesto bude priateľské k včelám

SITA | 06.03.2017 14:54
včela Foto:
Mestské prostredie podľa ochranárov dnes paradoxne vyhovuje včelám viac ako vidiecke, v ktorom sa využívajú agresívne pesticídy.
Bratislavské Nové Mesto sa po Karlovej Vsi stane druhou mestskou časťou priateľskou pre opeľovače. Ako informovala organizácia Živica, trávnaté plochy na Junáckej ulici doplnia aromatickými bylinami, drobným bobuľovým ovocím a trvalkami.

Na Teplickej ulici a na Račianskom mýte vysadia okrasné lúčne kvety do trávnikov, ktoré nechajú v réžii prírody. Spoluprácu na projekte prisľúbila aj Nadácia Cvernovka, ktorá vhodnou úpravou a údržbou zapojí svoj areál do podpory opeľovačov.

„Spoločne sme vytipovali plochy, ktoré budú od jari vysadené a udržiavané prírode blízkym spôsobom. To znamená, že trávniky nebudeme kosiť a vytvoríme tak priestor pre rozkvitnutie lúčnych kvetov, ktoré by to inak nestihli,“ hovorí manažérka projektu Zuzana Dovalová.

Mestské prostredie podľa ochranárov dnes paradoxne vyhovuje včelám viac ako vidiecke, v ktorom sa využívajú agresívne pesticídy. Tie spolu s klimatickými zmenami, industriálnym poľnohospodárstvom a pestovaním monokultúr prispeli v posledných rokoch k hromadnému úbytku včiel v Európe. Mestské prostredie tiež poskytuje včelám dostatočnú biodiverzitu kvitnúcich rastlín. Ľudia tu pestujú kvety v parkoch, vo dvoroch, na balkónoch, je tu mnoho druhov okrasných stromov a kríkov, výhodou mesta je menšia veternosť a vyššie teploty. A keďže sa tu nájdu mnohé exotické druhy, môže byť med chuťovo iný ako ten z vidieka.

„Výskumy ukázali, že včely do svojich plástov nič zlé nezaviečkujú a mestský med je rovnako zdravý ako ten z vidieka,“ píše na svojej stránke Živica. Ani v mestách to však nemajú opeľovače úplne ľahké. Na nakrátko pokosených trávnikoch im chýba potrava a ohrozuje ich tiež používanie chemických prípravkov pri údržbe zelene.