Rektor UKF sa ospravedlnil za pozvanie kotlebovcov

odu, Pravda | 07.03.2017 14:00, aktualizované: 
Priznal chybu. Rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre sa v utorok verejne ospravedlnil za pozvanie kotlebovcov na odovzdávanie čestných doktorátov. Zdôraznil, že pozvaných členov ĽS NS osobne nepozná a s ich názormi sa nestotožňuje. Jeho ospravedlnenie prišlo po piatich dňoch od udalosti, ktorá vzbudila ostrú kritiku z viacerých strán. Podľa aktivistu by si škola mala vytvoriť záväzné pravidlá, aby do budúcnosti takýmto "nehoráznostiam" predišla.

Prítomnosť poslancov Kotlebovej strany ako čestných hostí v prvom rade auditória na slávnostnej inaugurácii nitrianskej univerzity pobúrila mnohých. Rozhorčene reagovali na sociálnych sieťach študenti i verejnosť. Pracovníci katedry slovenskej literatúry univerzity napísali rektorovi Ľubomírovi Zelenickému otvorený protestný list a žiadali od neho ospravedlnenie.

Zelenický na internetovej stránke univerzity priznal, že došlo k nesprávnym rozhodnutiam, ktoré nezodpovedajú filozofii školy. „Našou nedôslednosťou sme spôsobili problém so spájaním univerzity s extrémistickými názormi. Za vzniknutú situáciu sa všetkým ospravedlňujem. Osobne členov uvedenej strany nepoznám, s ich publikovanými názormi a postojmi sa nestotožňujem a zásadne ich odmietam,“ uviedol rektor.

Poslanci ĽS NS podľa rektora boli na akademickú slávnosť pozvaní ako súčasť zoznamu poslancov so vzťahom k nitrianskemu regiónu. Pre zvýšenie prestíže podujatia sa vraj univerzita rozhodla pozvať predstaviteľov kultúrneho, spoločenského a politického života spojených s regiónom, v ktorom pôsobí.

„Akceptoval som v plnom rozsahu prácu a návrhy prípravného výboru a zodpovedám ako rektor za ich výsledok. Pri protokolárnom rámci, i napriek niekoľkonásobnej kontrole členov prípravného výboru, nepadla pripomienka o nevhodnosti výberu pozvaných hostí a túto skutočnosť som nedokázal zachytiť,“ konštatoval Zelenický. Zároveň ubezpečil, že všetky jeho kroky povedú k odstráneniu pochybností o smerovaní univerzity a o úprimnej snahe o zvýšenie jej renomé.

Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv označil ospravedlnenie rektora za správny krok, keďže pozvanie kotlebovcov považuje za nehorázne. Otázkou podľa neho je, či by k ospravedlneniu rektora došlo aj bez tlaku verejnosti. „Podľa mňa by mali vytvoriť pravidlá, ktoré budú dodržiavať do budúcnosti a budú sa týkať aj iných aktivít. A v súvislosti s extrémistami a neonacistami budú samozrejme znamenať nulovú toleranciu. Necítim sa kompetentný hovoriť do interného fungovania univerzity, či tam niekto niečo zanedbal. V každom prípade výsledok bol verejný a nemal by sa opakovať,“ doplnil Weisenbacher.

Slávnostná inaugurácia, pri ktorej Univerzita Konštantína Filozofa udelila tituly doctor honoris causa filozofovi a profesorovi Abrahamovi Habibullovi Khanovi z Torontskej univerzity v Kanade a in memoriam významnej osobnosti pedagogickej psychológie a vzdelávacej politiky profesorovi Zdeňkovi Helusovi z Karlovej univerzity v Prahe, sa konala minulý týždeň vo štvrtok v aule univerzity. Z prvého radu ju ako pozvaní čestní hostia sledovali aj poslanci ĽS NS Milan Uhrík a Ján Kecskés, ktorý sa verejne prezentoval ako obdivovateľ Jozefa Tisa.

Okrem nich sa na slávnosti z poslancov Národnej rady zúčastnil už iba Marián Kéry (Smer). K prípadu sa ešte minulý týždeň vyjadrila prostredníctvom sociálnej siete aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Podľa nej „nie je povinnosťou akademikov pozývať na svoju pôdu nikoho, koho myšlienky sú v rozpore s poslaním univerzity, bez ohľadu na to, či sú, alebo nie sú volení poslanci. Lebo spoločenskou akceptáciou ľudí, ktorí šíria nenávisť a neznášanlivosť, len znižujú svoju vlastnú vážnosť aj vážnosť celej akademickej obce“. Rektor Zelenický minulý týždeň na otázky Pravdy neodpovedal. Neskôr zaslal médiám stanovisko, v ktorom napísal, že univerzita nerieši politickú vec, ale rieši tých, ktorých si ľudia za Nitriansky samosprávny kraj zvolili.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili článkom denníka Pravda.