Nový Zéland vyhostil amerického diplomata

ČTK | 20.03.2017 08:30
Amerického diplomata, ktorého si priala vypočuť novozélandská polícia v súvislosti s vážnym zločinom, vyhostili z Nového Zélandu po tom, čo Washington odmietol zrušiť diplomatovu imunitu.

Polícia nespresnila povahu vyšetrovaného incidentu, ktorý sa odohral 12. marca pri Wellingtone a pri ktorom nebol nikto zatknutý. Ale podľa médií diplomat cez víkend odcestoval do USA nielen s manželkou a deťmi, ale aj so zlomeným nosom a monoklom pod okom.

Diplomatovo meno nezverejnili. Podľa televízie TVNZ dotyčný atašé mal na starosti spoluprácu s novozélandskú spravodajskou službou.

Vyšetrovatelia v danom prípade narazili na stenu diplomatickej imunity. Po zamietnutí žiadosti o jej zrušenie Nový Zéland diplomata vyhostil.

„Očakávame, že všetci diplomati budú dodržiavať naše zákony a že ich prípadné porušenie vyšetrí polícia. Ľutujeme, že mu nezrušili imunitu, ale nestalo sa tak a teraz je prípad v rukách ich (amerických) úradov,“ povedal novozélandský premiér Bill English.

„Berieme vážne akékoľvek náznaky, že správanie našich diplomatov nezodpovedalo vysokým nárokom kladeným na americký diplomatický personál,“ uviedla hovorkyňa amerického veľvyslanectva vo Wellingtone, avšak zdržala sa ďalšieho vyjadrenia s odvolaním na prebiehajúce vyšetrovanie.

Agentúra AFP pripomenula, že v roku 2014 Malajzia zrušila diplomatickú imunitu svojho vojenského atašé vo Wellingtone, ktorý bol obvinený zo sexuálneho napadnutia. Novozélandský súd ho potom odsúdil na deväť mesiacov domáceho väzenia.