Danko vyzval Kisku, aby vymenoval ústavných sudcov

Vanda Vavrová, Pravda | 20.03.2017 16:06, aktualizované: 
Ďalšia kritika na prezidenta Andreja Kisku prišla zo strany šéfa parlamentu Andreja Danka (SNS) a netýkala sa len nečinnosti prezidenta.

Danko si neodpustil spomenúť, že Kiska každý víkend lieta domov do Popradu vládnym špeciálom.

Predseda Národnej rady včera obvinil Kisku, že svojím otáľaním s vymenovaním kandidátov na ústavných sudcov spôsobuje ľuďom škodu. Poukázal, že súdu chýbajú sudcovia a v mnohých veciach nemôže konať. Verejnosti odporučil, aby sa so sťažnosťami obrátila na prezidentskú kanceláriu. Hlava štátu tvrdí, že bude konať, hneď ako Ústavný súd rozhodne o podnetoch kandidátov, ktorých odmietla vymenovať.

Danko svoje vyhlásenie, že ľudia sa nevedia dovolať na Ústavnom súde spravodlivosti, podporil aj štatistikou. Podľa neho v roku 2013 trvalo konanie na tomto súde takmer sedem mesiacov, vlani sa predĺžilo na takmer rok. Vyčítal Kiskovi, že prezident nemá z ústavy dané právomoci personálne posudzovať vybraných kandidátov na ústavných sudcov. Pripomenul, že Kiska žiadal o radu aj Benátsku komisiu, a tá mu odporučila sudcov vymenovať. „Prezident opakovane vyhlásil, že bude rešpektovať rozhodnutie Benátskej komisie. Dnes znova vidíme úmysel nemenovať ústavných sudcov a neriešiť problém, ktorý vznikol na Ústavnom súde,“ zdôraznil Danko. Kiska predsedovi parlamentu odkázal, že rešpektuje stanovisko Benátskej komisie a bude konať, hneď ako Ústavný súd rozhodne o sťažnostiach kandidátov. "To znamená, že bude jasné, ktorí z pôvodných kandidátov sú ešte stále kandidátmi,“ uviedol jeho hovorca Roman Krpelan. Sťažnosti podali piati zo šiestich nevymenovaných kandidátov na Ústavný súd vlani v septembri. Súd o nich doteraz nerozhodol. Danko sa vrátil aj k letom Kisku vládnym špeciálom a dotkol sa aj jeho nedávnej návštevy v Poľsku, kde prezident poklepal základný kameň budovy, ktorú stavia slovenská firma. V nej pracuje Kiskova dcéra Natália. „Čo by ste robili s Dankom, keby išiel so synom do Poľska poklepávať mrakodrap, ktorý stavia firma, kde robí Dankov syn? A čo keby domov lietal lietadlom a symbolicky by rozdával plat?“ pýtal sa predseda parlamentu médií, o ktorých si myslí, že na politikov majú dvojaký meter.

Ústavný súd nie je v súčasnosti kompletný, má len desať členov namiesto trinástich. Kiska troch sudcov už takmer tri roky odmieta vymenovať z parlamentom navrhnutých kandidátov. Danko tvrdí, že nemôže vyhlásiť ďalšie kolo volieb nových kandidátov, keďže parlament si svoju povinnosť splnil.

Prezident naposledy nevymenoval z pätice Eva Fulcová, Miroslav Ďuriš, Juraj Sopoliga, Mojmír Mamojka a Jana Laššáková žiadneho kandidáta na sudcu Ústavného súdu . Odôvodnil to tým, že existujú závažné dôvody. Fulcová, Sopoliga, Ďuriš a Laššáková podali vlani v septembri na Ústavnom súde na Kisku sťažnosť. Neskôr sa k nim pridal aj sudca Ján Bernát.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.