Trumpova prvá zahraničná cesta povedie do Bruselu

SITA | 22.03.2017 07:20
Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump počas svojho utorkového prejavu pred Národným výborom Kongresu republikánov vo Washingtone.
Počas svojej prvej premiérovej zahraničnej cesty sa Donald Trump 24. až 25. mája stretne na summite NATO s vedúcimi predstaviteľmi jeho členských štátov. Informoval o tom v noci na stredu hovorca Bieleho domu Sean Spicer.

Dátum konania bruselského summitu Severoatlantickej aliancie oznámil v utorok jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Donald Trump sa na stretnutie so svojimi partnermi z NATO teší, má v úmysle „potvrdiť naše pevné záväzky voči Aliancii a prerokovať so svojimi partnermi otázky, ktoré sú pre fungovanie NATO životne dôležité, najmä deľbu zodpovednosti členských štátov a úlohu NATO v boji proti terorizmu“, uviedol na brífingu Bieleho domu Spicer.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sa v pondelok vo Washingtone stretol s ministrom obrany USA Jamesom Mattisom, navštívi Biely dom 12. apríla.

Trump počas kampane pred vlaňajšími prezidentskými voľbami obvinil NATO zo „zastaranosti“ a kritizoval Brusel, o ktorom povedal, že „žiť tam je v súčasnosti ako žiť v špinavom brlohu“.