V Londýne protestovali naraz pravicoví extrémisti a antifašisti

ČTK | 01.04.2017 19:28
Dvanásť osôb zadržala polícia v centre Londýna po tom, čo sa členovia krajne pravicových skupín stretli s antifašistami.

Stretom predchádzal pochod, ktorý zorganizovali pravicoví extrémisti a ktorý mal byť protestom proti „radikálnemu islamskému terorizmu“, informovala agentúra AP.

Demonštranti držia transparenty s nápisom... Foto: Reuters, NEIL HALL
Londýn, protest, antifa Demonštranti držia transparenty s nápisom "Rozdrviť nacistov" alebo "Nikdy viac" počas protestu skupiny Spoločne proti fašizmu (UAF) v centre Londýna.

Demonštrácia krajne pravicových zoskupení Britain first (Británia na prvom mieste) a Anglická obranná liga (EDL) sa uskutočnil desať dní po tom, čo pri britskom parlamente v Londýne spáchal Brit Khalid Masood teroristický útok, ktorý si vyžiadal štyri obete. Samotného útočníka polícia po atentáte zastrelila.

Polícia sa v sobotu snažila zabrániť stretu pravicových extrémistov s antifašistami zo skupiny Spoločne proti fašizmu (UAF), ktorí usporiadali protidemonštráciu.

Na niekoľkých miestach sa ale protivníci napriek tomu stretli.

Protestného pochodu sa zúčastnil okrem iného Tommy Robinson, bývalý predseda EDL a známa osobnosť britskej krajne pravicovej scény.

Podľa organizátorov sa chystalo akcie krajnej pravice zúčastniť okolo tritisíc ľudí, britský denník The Independent ale účasť odhadol len na niekoľko stoviek.