Štáty USA žalujú Trumpa za obmedzenie ochrany prírody

ČTK | 06.04.2017 07:49
Sedemnásť amerických štátov podalo žalobu proti reguláciám, ktorými chce Biely dom obmedziť ochranu životného prostredia v prospech ťažby surovín a vytváranie nových pracovných miest.

Podľa Erika Schneidermana, generálneho prokurátora štátu New York, ktorý žalobu vedie, je Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) zo zákona povinná obmedzovať škodlivé emisie uhoľných elektrární.

Prezident Donald Trump koncom marca vydal exekutívne nariadenie, ktoré ruší alebo obmedzuje reguláciu zavedenú jeho predchodcom v úrade Barackom Obamom k ochrane životného prostredia.

Terčom je hlavne Obamov Plán čistej energie, ktorý zaviazal tepelné elektrárne obmedziť škodlivé emisie do roku 2030 o tretinu stavu z roku 2005.

Zlikvidovať tento plán má teraz podľa dekrétu práve EPA.

Podľa žaloby amerických štátov je vláda povinná regulovať emisie skleníkových plynov, ktoré podľa mnohých vedcov spôsobujú klimatické zmeny.

Trump tvrdí, že tieto regulácia nemajú veľký efekt, zväzujú rozvoj amerického priemyslu a pripravujú Američanov o prácu.

Žalobu podalo 17 amerických štátov od Kalifornie na západe po Vermont na východe a pridali sa k nej aj niektoré americké okresy a mestá.