Na ukrajinskej hranici a letiskách budú od piatka intenzívne kontroly

SITA | 06.04.2017 12:44
Policajti na hraničných priechodoch s Ukrajinou a slovenských medzinárodných letiskách začnú od piatku kontrolovať všetkých cestujúcich mimo schengenskú hranicu.

Systematicky doposiaľ kontrolovali len štátnych príslušníkov tretích krajín, po novom už touto kontrolou prejde aj každý občan Európskej únie.

Je to odozva na teroristické útoky spáchané v posledných rokoch v členských štátoch a zmeny platia v každej členskej krajine.

Ako uviedol hovorca Prezídia PZ Michal Slivka, v praxi to bude znamenať, že každý cestujúci mimo schengen predloží pri hraničnej kontrole svoj cestovný doklad a policajt ho skontroluje v medzinárodných a národných databázach.

Občania únie doteraz prechádzali vyhradeným pruhom a pasy predkladali len na nahliadnutie, skontrolovali len niektorých. Aj keď výsledok z informačných systémov bude už do niekoľkých sekúnd, treba rátať s nárastom čakacích lehôt a prispôsobiť tomu plánovanie svojej cesty, upozornil Slivka.

Cieľom kontrol je najmä boj proti fenoménu zahraničných teroristických bojovníkov, presúvajúcich sa cez vonkajšie hranice, z ktorých mnohí sú občanmi únie.