Švédi zatkli dvoch ľudí, teroristický útok má štyri obete

Pravda.sk, ČTK, SITA | 07.04.2017 15:21, aktualizované: 
Švédska polícia zadržala dvoch mužov v súvislosti s piatkovým teroristickým útokom kamiónom v Štokholme, pri ktorom zahynuli štyria ľudia a 15 je zranených, z toho deväť vo vážnom stave. Hlavným podozrivým je podľa denníka Aftonbladet 39-ročný Uzbek, ktorý sympatizuje s Islamským štátom.
Nákladné auto sa v centre Štokholmu vrútilo do... Foto: Reuters, TT NEWS AGENCY
Štokholm, Švédsko, kamión Nákladné auto sa v centre Štokholmu vrútilo do obchodu.

Prvého muža zadržali ešte v piatok, druhého v noci z piatka na sobotu. Štokholmská prokuratúra oznámila, že prvý z dvoch mužov je vyšetrovaný pre podozrenie z vraždy v rámci teroristického útoku. Polícia ho zadržala už v piatok na severnom štokholmskom predmestí Märsta. Muž má drobné zranenia.

„Dotyčného muža zatkli ako páchateľa, ide o vodiča,“ uviedol policajný hovorca Lars Bystrom.

Polícia podozrieva z útoku 39-ročného Uzbeka. Foto: Reuters, TT NEWS AGENCY
štokholm, uzbek, Polícia podozrieva z útoku 39-ročného Uzbeka.

Podľa denníka Aftonbladet sa prvý zatknutý priznal. Muž má 39 rokov, je pôvodom z Uzbekistanu a má sympatie k Islamskému štátu, píše Aftonbladet. Uzbeckej národnosti bol aj páchateľ nedávneho samovražedného útoku v petrohradskom me­tre.

Podľa premiéra Stefana Löfvena všetko nasvedčuje tomu, že išlo o teroristický útok. „Cieľom terorizmu je podkopať demokraciu. Ale takýto cieľ nikdy nedosiahnu vo Švédsku,“ vyhlásil šéf švédskej vlády. „Tieto druhy činnosti nikdy neuspejú. Vieme, že naši nepriatelia sú títo brutálny vrahovia, a nikto iný. Náš odkaz bude vždy jasný: nikdy nás neporazíte, nebudete vládnuť nad naším životom, nikdy nevyhráte,“ dodal Löfven.

Podporu a účasť Švédsku vyjadrilo v piatok mnoho európskych krajín, a tiež USA s OSN.

Nákladné auto sa v centre Štokholmu vrútilo do...
Polícia v centre Štokholmu.
+15Z miesta hlásia obete.

Hlavné mesto bolo paralyzované

Útok ochromil prakticky celé centrum švédskej metropoly. Polícia evakuovala hlavnú stanicu, uzavrela stanice metra a zvýšila bezpečnosť v parlamente. Uzavreli všetky vládne úrady vrátane ministerstva zahraničia a ich zamestnanci nesmeli objekty opustiť.

Polícia navyše zablokovala most medzi Švédskom a Dánskom cez úžinu Öresund. Metro neskôr prevádzku obnovilo, tisíce obyvateľov mesta muselo z centra odísť po práci domov pešo. Bezpečnostné zložky odporučili ľuďom, aby sa vyhli centre metropoly. Švédska vláda medzitým rozhodla o posilnení kontroly hraníc krajiny.

Švédsky premiér Stefan Löfven v piatok oznámil, že úrady s okamžitou platnosťou zaviedli kontroly na hraniciach. V najbližších desiatich dňoch sa dotknú všetkých osôb, ktoré sa chystajú krajinu opustiť. Opatrenia sa podľa agentúry DPA môže predĺžiť o ďalších 20 dní.

Automobil narazil do davu ľudí na nákupnej triede Drottninggatan, povedala agentúre Reuters hovorkyňa Towe Häggová. Švédske médiá hovoria o tom, že potom vozidlo narazilo do obchodného domu. Podľa agentúry AFP sa dráma odohrala na križovatke veľkej dopravnej tepny a jednej z najfrekvento­vanejších peších ulíc vo švédskom hlavnom meste.

Z televíznych záberov bolo zrejmé, že nad miestom incidentu, ktoré uzavrela polícia, stúpal dym a nad centrom mesta prelietavajú vrtuľníky. Prerušili prevádzku metra. Incident sa odohral na úrovni stanice T-Centralen, v ktorej sa krížia línky štokholmského me­tra.

Dosiaľ posledný teroristický útok v Štokholme sa udial 11. decembra 2010: Švédsky občan narodený v Iraku a žijúci v Británii, Taimour Abdulwahab al-Abdaly, odpálil v centre Štokholmu dve výbušné zariadenia, zranil dvoch ľudí a seba zabil.

Predstavitelia EÚ a Merkelová kondolovali Švédsku

Predstavitelia Európskej únie vyjadrili svoju sústrasť rodinám obetí dnešného incidentu v centre Štokholmu, kde nákladný automobil narazil pri pešej zóne plnej ľudí do výkladu obchodného domu.

Predseda Európskej rady Donald Tusk na Twitteri uviedol, že jeho „srdce je dnes popoludní v Štokholme. Moje myšlienky sú s obeťami a ich rodinami a priateľmi po dnešnom strašnom útoku“.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol, že „jedno z najživších a najfarbistejších miest Európy zasiahli podľa všetkého tí, ktorí si želali ublížiť mu i nášmu spôsobu života.“ Dodal, že „útok na ktorúkoľvek členskú krajinu EÚ je útokom na nás všetkých“ a Švédsko môže rátať s pomocou EÚ.

Hovorca kancelárky Angely Merkelovej povedal, že myšlienky nemeckej vlády sú po náraze nákladného vozidla do obchodného domu, pri ktorom zahynulo niekoľko ľudí „s ľuďmi v Štokholme, so zranenými, ich príbuznými, s ľuďmi, ktorí reagovali ako prví … Steffen Seibert dnes na Twitteri uviedol: "Stojíme spoločne proti teroru“.

Švédsky kráľ Karol Gustáv XVI. reagoval v krátkom vyhlásení, že švédska kráľovská rodina si so zármutkom vypočula správu o dnešnom útoku v Štokholme, ktorého pozadie a rozsah zatiaľ nie sú známe. „Sledujeme vývoj, naše myšlienky sú však s tými, ktorých tieto udalosti postihli a s ich rodinami“.

V susednom Fínsku prezident Sauli Niinisto povedal, že je šokovaný „maniakálnym teroristickým činom“ v Štokholme. „Každý teroristický čin treba odsúdiť. Avšak hlboko sa nás dotýka, keď sa takýto útok uskutoční v našom severskom susedstve,“ uviedol vo vyhlásení.

Polícia v Helsinkách separátne informovala o sprísnení bezpečnostných opatrení v centre fínskej metropoly.

Fico aj Kiska poslal sústrastný telegram

Predseda vlády SR Robert Fico poslal sústrastný telegram predsedovi vlády Švédskeho kráľovstva Stefanovi Löfvenovi v súvislosti s útokom v centre hlavného mesta Štokholm. Informovali o tom z Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

„S obrovským zármutkom a znepokojením som prijal tragickú správu o dnešnom teroristickom útoku v centre vášho hlavného mesta, pri ktorom zahynuli nevinní občania a mnoho ďalších bolo zranených. Dovoľte mi, prosím, v mene vlády Slovenskej republiky, ako aj v svojom, vyjadriť úprimnú sústrasť všetkým príbuzným obetí. Moje myšlienky v tejto ťažkej chvíli smerujú k švédskemu ľudu. Slovenská republika odsudzuje tento ohavný čin a osobne vyjadrujem presvedčenie, že nás vzájomne dokáže ešte viac zomknúť v boji proti celosvetovému terorizmu," napísal Fico v kondolenčnom telegrame.

Prezident SR Andrej Kiska poslal v piatok 7. apríla sústrastný telegram švédskemu kráľovi Karolovi XVI. Gustávovi v súvislosti s útokom v Štokholme.

"Vaše Veličenstvo, so zármutkom som prijal správu o teroristickom útoku, ktorý tragicky zasiahol hlavné mesto Vašej krajiny podobným spôsobom ako viaceré európske mestá v poslednom období. Terorizmus je zlo, voči ktorému sa musíme všetci pevne zomknúť. V tejto ťažkej chvíli vyjadrujem v mene svojom, ako aj v mene slovenských občanov solidaritu a úprimnú sústrasť Vám a rodinám obetí a prajem skoré uzdravenie zraneným. Prijmite, prosím, Vaše Veličenstvo, prejav mojej hlbokej úcty,“ uviedol Kiska v telegrame.

Medzi obeťami nie sú žiadni Slováci

Po útokoch v Štokholme nie sú medzi obeťami alebo zranenými žiadni cudzinci, teda ani občania SR. Informoval o tom riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničným vecí Igor Skoček. „Telefonicky sme oslovili tých občanov SR, ktorí boli zaregistrovaní v registračnom formulári ministerstva – sú v poriadku,“ dodal Skoček.

Výber smrteľných útokov uskutočnených automobilom v Európe

  • 30. apríla 2009 (Holandsko) – Útočník sa pokúsil spáchať atentát na kráľovnú Beatrix a jej rodinu v meste Apeldoorn tak, že chcel svojím autom zasiahnuť auto s panovníčkou. Muž svoj cieľ minul, vošiel do davu a zabil štyroch ľudí. Ďalších 13 osôb sa zranilo, traja z nich zomreli v nemocnici. Zraneniam podľahol aj útočník.
  • 22. mája 2013 (Británia) – Dvaja Briti nigérijského pôvodu vo veku 22 a 28 rokov za bieleho dňa na ulici v juhovýchodnom Londýne zrazili dvadsaťpäťročného vojaka Leeho Rigbyho autom a potom ho dobodali nožom a dobili mačetou. Útočníkov, vyznávačov radikálneho islamu, poslal súd vo februári 2014 na dlhé roky do väzenia, jeden dostal doživotie, druhý si odpyká najmenej 45 rokov.
  • 22. decembra 2014 (Francúzsko) – Vodič nákladného auta narazil autom do davu ľudí na vianočnom trhu v Nantes na západe Francúzska. Zranil desať osôb, dvaja zo zranených neskôr zomreli. Po čine sa prebodol nožom a utrpel tiež vážne zranenia. Prokuratúra potom uviedla, že sa jedná o „izolovaný čin“ a nie je možné hovoriť o terorizme. V rovnaký deň muž v Dijone vrazil do chodcov, vykrikoval Alláhu akbar (Boh je veľký) a 13 osôb zranil. Podľa polície nešlo o teroristický čin, ale o krok duševne vyšinutého jedinca.
  • 20. júna 2015 (Rakúsko) – Vodič terénneho vozidla v centre Grazu vo vysokej rýchlosti úmyselne vrazil do chodcov: troch ľudí zabil a ďalších 34 zranil. Podľa polície nešlo o terorizmus. Muža, ktorého krátko po čine zatkli, trpí psychickými problémami.
  • 14. júla 2016 (Francúzsko) – Pri večernom útoku vo francúzskom meste Nice, kde do davu ľudí oslavujúcich štátny sviatok nabehlo nákladné auto, zahynulo 86 ľudí. Útočníkom bol 31-ročný Francúz tuniského pôvodu, polícia ho zastrelila.
  • 19. decembra 2016 (Nemecko) – Tunisan Anis Amri vošiel s ukradnutým kamiónom do davu ľudí na vianočnom trhu na námestí Breitscheidplatz v centre Berlína. Zabil 11 ľudí, vrátane jednej Češky, a päťdesiatku osôb zranil. Atentátnika neskôr zastrelili policajti v Taliansku.
  • 5. februára 2017 (Nemecko) – Vodič osobného auta v nemeckom Heidelbergu narazil do skupiny ľudí na chodníku a tri osoby zranil. Sedemdesiattriročný Nemec neskôr svojim ťažkým zraneniam v nemocnici podľahol. Hovorca polície vylúčil, že by išlo o teroristický čin. „Motív spočíva v psychike útočníka,“ povedal.
  • 22. marca 2017 (Veľká Británia) – Päť obetí a desiatky zranených si vyžiadali dva násilné incidenty pri budove britského parlamentu v Londýne. Päťdesiatdvaročný atentátnik Khalid Masood najprv narazil do ľudí na chodníku na Westminsterskom moste, následne z auta vystúpil a nožom spôsobil smrteľné zranenia policajtovi. Okrem piatich obetí zomrel po útoku aj sám útočník, ktorého zabila polícia. Polícia sa domnieva, že konal sám a motivovaný bol islamským extrémizmom.
  • 7. apríla 2017 (Švédsko) – Najmenej dvoch mŕtvych a mnoho zranených si vyžiadal incident, pri ktorom v centre švédskej metropoly Štokholmu narazil nákladný automobil do davu ľudí. Švédsky rozhlas informoval o troch mŕtvych. Podľa švédskeho premiéra Stefana Löfvena všetko nasvedčuje tomu, že išlo o teroristický ú­tok.