Lavrov otvoril v Abcházsku nové ruské veľvyslanectvo

SITA | 18.04.2017 21:39
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa zúčastnil na slávnostnom otvorení nového ruského veľvyslanectva v abcházskom hlavnom meste Suchumi. "Táto budova je nová, ale stane sa súčasťou príbehu, ktorý sa začal 26. augusta 2008, keď boli nastolené diplomatické vzťahy medzi našimi krajinami," povedal.

Budova, kde majú sídlo ruská ambasáda i konzulát, sa nachádza v centre Suchumi, pri Pamätníku slávy. Ruský veľvyslanec v Abcházsku Semion Grigoriev pre agentúru TASS uviedol, že výstavba budovy sa začala v roku 2013.

Návštevu Lavrova pred jeho príchodom do tohto odštiepeneckého regiónu ostro skritizovalo Gruzínsko. Osobitný predstaviteľ pre vzťahy s Ruskom Zurab Abašidze vyhlásil, že Lavrovova dvojdňová návšteva Abcházska bude „porušením suverenity Gruzínska“. Gruzínsky rezort diplomacie tvrdí, že Rusko tým „ignoruje medzinárodné právo“.

Lavrov sa počas pobytu v Abcházsku stretne i s tamojšími lídrami, informuje stanica Slobodná Európa.

Abcházsko sa odtrhlo spod kontroly gruzínskej centrálnej vlády počas vojenského konfliktu v rokoch 1992–93. Moskva uznala Abcházsko a Južné Osetsko ako nezávislé krajiny po päťdňovej vojne proti Tbilisi v roku 2008. Okrem Ruska uznala nezávislosť oboch regiónov iba hŕstka ďalších štátov, zatiaľ čo väčšina vrátane SR ich považuje za súčasť Gruzínska.