Na bývalého kosovského opozičného lídra vydali zatykač

ČTK | 21.04.2017 14:49
Kosovo, Albin Kurti Foto: ,
Opozičný líder Albin Kurti prehovára k ľuďom po jeho zatknutí v Prištine.
Kosovský súd vydal zatykač na poslanca a bývalého vodcu opozičného nacionalistického hnutia Sebaurčenie Albina Kurtiho, pretože sa neobjavil na súde.

Kurtiho spoločne s tromi ďalšími poslancami hnutia obvinili z toho, že v kosovskom parlamente predvlani použil slzný plyn.

Zatykač má podľa sudcu zabezpečiť, aby sa Kurti nabudúce na súde objavil. Na súdne státie tiež neprišlo niekoľko ďalších politikov, ktorí mali svedčiť. Dostali preto pokutu vo výške 200 eur.

Hovorca Sebaurčenia v rozhovore pre Balkan Insight uviedol, že zatykač na Kurtiho je politicky motivovaný. Dodal, že súčasná situácia je ďalším príkladom „nespravodlivosti páchanej na poslancoch Sebaurčenia“.

Poslanci Sebaurčenia v parlamente niekoľkokrát v roku 2015 použili slzný plyn, aby zabránili schváleniu kontroverznej dohody o hraniciach s Čiernou Horou a vytvoreniu nezávislej asociácie obcí, v ktorých kosovskí Srbi tvoria väčšinu.

Hoci Kurtimu kvôli obvineniu hrozil zatykač už skôr, v novembri prehovoril na demonštrácii opozície, na ktorej protestovali desaťtisíce ľudí.

Kosovská polícia následne vtrhla do kancelárií opozičného hnutia a Kurtiho sa stovkou jeho stúpencov zadržala. Kurti potom strávil 30 dní vo väzení s vysokou ostrahou.