V prípade Gaulieder sa čaká na toxikologickú analýzu

su, Pravda | 24.04.2017 07:00
Polícia stále vyšetruje tragické úmrtie bývalého poslanca parlamentu Františka Gauliedera, teraz sa čaká na výsledky toxikologickej analýzy odobratých vzoriek tkanív.

Mnohí ľudia, ktorí exposlanca osobne poznali, stále neveria tomu, že si na život siahol dobrovoľne. Gauliedera v noci z 24. na 25. marca za doteraz nevyjasnených okolností zrazil pri Trnovci nad Váhom nákladný vlak.

Prípad vyšetruje kriminálna polícia krajského riaditeľstva v Nitre ako trestný čin usmrtenia a obmedzovania osobnej slobody. „Viac informácií k priebehu vyšetrovania zatiaľ nemôžeme poskytnúť,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.

V prípade smrti exposlanca NR SR sa nevie, kde... Foto: Ivan Majerský, Pravda, Ivan Majersky
gaulieder, smrt, Trnovec nad vahom V prípade smrti exposlanca NR SR sa nevie, kde bol Gaulieder zhruba desať hodín. Teda medzi momentom, keď ho hľadali pri odstavenom aute, a chvíľou, keď ho o niekoľko stoviek metrov ďalej našli zrazeného pri železnici.

Podľa informácií bezpečnostného analytika Milana Žitného sa teraz čaká na vykonanie toxikologickej analýzy. „Bude to trvať asi mesiac. Nejde len o obyčajnú súdnu pitvu, ale aj o rozbor vzoriek odobratých tkanív,“ povedal Pravde Žitný.

Gaulieder išiel v piatok 24. marca do Trnovca na hrob svojmu otcovi. Niekedy okolo pol tretej popoludní sa skontaktoval s priateľom, že má problém s otváraním dverí na svojom aute. Priateľa požiadal, že ak sa do pätnástej neozve, aby po neho prišiel. Keď ho priateľ kontaktoval, Gaulieder sa neozýval. Následne našli jeho auto prázdne a nepomohlo ani pátranie po ňom. O niekoľko hodín neskôr v sobotu nad ránom ho zrazil vlak.

Analytik Žitný je presvedčený, že o samovraždu nešlo. Nepriamym dôkazom podľa neho je skutočnosť, že sa nevie, kde bol Gaulieder zhruba desať hodín, kým ho hľadali pri odstavenom aute, a momentom, keď ho o niekoľko stoviek metrov ďalej našli zrazeného pri železnici.

Ďalším nepriamym dôkazom podľa Žitného je, že policajný pes nezachytil pachovú stopu ďalej od Gauliederovho auta a musel teda byť zrejme násilím vtiahnutý do iného auta. Navyše správanie Gauliedera ešte pred tragickým momentom nenasvedčovalo samovražde. Chystal opravu bazéna a nakupoval hnojivo na trávnik.

Gaulieder bol nielen kritikom niekdajšej Mečiarovej vlády, ale vystupoval aj ako občiansky aktivista a od roku 2014 ako nezávislý poslanec mestského zastupiteľstva v Galante kritizoval šafárenie s peniazmi, za čo sa mu niekoľkokrát vyhrážali. V júni mal vypovedať ako svedok v prípade údajných machinácií pri verejnom obstarávaní, ktoré sa týkalo kaštieľa v Galante.

Zverejnil aj kauzu havarijného stavu termálneho kúpaliska Galandia. Podľa Žitného práve jeho aktivity komunálneho politika by mohli mať súvis s tragickým úmrtím. Žitný opísal napríklad prípad, keď sa pri Gauliederovi zastavila dodávka a neznámy chlap v okne mu ukázal, že ho podreže.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ