Nemecké médiá: Je absurdné, ak Merkelová robí politiku s Ivankou Trumpovou

ČTK | 25.04.2017 13:44
Ivanka Trumpová, Angela Merkelová, Foto: ,
Ivanku Trumpovú na summit W20 pozvala Angela Merkelová.
Rozporuplné názory sprevádzajú návštevu dcéry amerického prezidenta Ivanky Trumpovej v Nemecku, kde sa zúčastňuje stretnutia významných predstaviteliek krajín G20. Niektorí vyjadrujú pochybnosti nad tým, či by sa práve s ňou mala viesť diplomatické rokovania, či je tou správnou osobou, ktorá môže prispieť k zrovnoprávneniu žien.

Práve to je hlavným cieľom dvojdňového berlínskeho stretnutia. „Som jediný, komu to príde úplne absurdné, že kancelárka teraz robí zahraničnú politiku s dcérou Donalda Trumpa?,“ pýta sa na twitteri napríklad poslanec sociálnej demokracie Lars Klingbeil.

Práve šéfka nemeckej vlády Angela Merkelová Ivanku Trumpovú pri svojej nedávnej návšteve v Bielom dome do nemeckej metropoly pozvala.

Asi stovka žien z oblastí politiky, priemyslu, ale napríklad aj vedy tu v rámci summitu nazvaného W20 diskutuje o postavení žien v spoločnosti a o cestách, ako ho zlepšiť a ako ich inšpirovať, aby samy viac podnikali.

O tom, že by medzi ne mala patriť aj Trumpová, rozhodne nie je presvedčená komentátorka servera spravodajskej televízie n-tv Sabine Oelmannová. Pýta sa, aká je vlastne kvalifikácia Trumpovej, aby bola poradkyňou v Bielom dome, a odpovedá si, že tou najdôležitejšou je fakt, že je dcérou svojho otca.

„To je uprednostňovanie príbuzných a facka ženám, ktoré by si prácu Ivanky tisíckrát viac zaslúžili alebo sa k nej vypracovali a ktoré by ju robili lepšie,“ myslí si.

„Výsledky summitu W20 budú konieckoncov odovzdané ako odporúčanie šéfom vlád krajín G20. Čo medzi nimi môže byť? Ako svojho otecka poprosiť o prácu?,“ pýta sa tiež Oelmannová. Sama Trumpová pred cestou do Berlína odkázala, že sa ide do Nemecka učiť. Inšpirovať sa chce najmä tunajším vzdelávacím systémom.