V kauze Kaliňákovho účtu má padnúť obžaloba

su, Pravda | 10.05.2017 17:49
Poslaneckého asistenta Filipa Rybaniča, ktorý si prezeral a vyzradil bankové účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra Jána Počiatka, zrejme obžalujú. Podľa našich informácií sa očakáva práve takýto výsledok.

Polícia zatiaľ len oznámila, že skončila vyšetrovanie. Rybanič, ktorý bol pracovníkom banky, je obvinený z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva.

Kauza prepukla vlani v júni, Národná kriminálna agentúra vtedy zadržala Rybaniča, ktorý je asistentom poslanca SaS Jozefa Rajtára. Podnetom pre policajtov bolo oznámenie zástupcov banky, ktorí identifikovali ako podozrivého pracovníka banky práve Rybaniča.

„V predmetnej veci je ukončené vyšetrovanie prípravného konania a v súčasnosti vyšetrovateľ vykonáva s procesnými stranami preštudovanie spisového materiálu,“ povedal pre Pravdu hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Ďalší postup bude teraz taký, že obvinený má právo sa oboznámiť so spisom a môže ešte navrhnúť dôkazy, ktoré sa majú uskutočniť. Vyšetrovateľ sa s nimi môže, ale aj nemusí stotožniť. Podľa odborníčky na trestné právo Lucie Kurilovskej by však už malo byť jasné, ako bude vyšetrovateľ vo veci ďalej postupovať, a teda či navrhne obžalobu.

„Keď sa to skončí, buď prokurátor podá vo veci obžalobu, alebo sa to môže skončiť tým, že sa trestné stíhanie zastaví alebo preruší,“ podotkla Kurilovská. Rybaničov prípad dozoruje Krajská prokuratúra v Nitre. Jej hovorca Jaroslav Maček vyhlásil, že spis v tejto trestnej veci nebol dosiaľ prokuratúre doručený.

Spomínaný prípad súvisí s kauzou podnikateľa Ladislava Bašternáka, pre ktorého opozícia žiadala odvolanie ministra Kaliňáka. Poslanec SaS Rajtár vlani v júni potvrdil, že pri výkone svojej poslaneckej práce sa dozvedel o prevodoch, ktoré majú spájať šéfa rezortu vnútra práve s podnikateľom Bašternákom, podozrivým z daňových podvodov.

Informácie o kontách politikov získali niektoré médiá. Podľa nich mal Kaliňák v roku 2014 prijať dve platby na svoj účet od firmy B. A. Haus. V nej bol vtedy konateľom Bašternák. Ministrovi prišlo celkovo 260-tisíc eur ako splátka pôžičky. Podobné prevody sa podľa zverejnených informácií objavili aj na účte dnes už exministra dopravy Počiatka.

Kauza sa dostala aj na stôl Koaličnej rady. Kaliňák vysvetľoval, že ešte v roku 2013 dostal ponuku na odkúpenie podielu od odchádzajúceho akcionára B. A. Haus Bašternáka. Išlo o 16-percentný podiel. Kaliňák chce totiž získať v dome, kde býva, dva byty, preto na ponuku pristúpil. Vyhlásil, že podiel kúpil za 430-tisíc eur a z Tatra banky si zobral úver 500-tisíc eur.

Krajská prokuratúra v Bratislave krátko po prepuknutí kauzy nabúrania sa do účtov politikov informovala, že obvinený sa ku skutku, ktorý sa mu kládol za vinu, priznal a že nebol na neho vyvíjaný fyzický a psychický nátlak. Neskôr však Rybanič so svojím advokátom Danielom Lipšicom namietal, že výpoveď urobil pod policajným tlakom.

Lipšic sa tiež nechal počuť, že prokurátori, ktorí dohliadali na Rybaničov prípad, sú prepojení s Bašternákom. Majú totiž nehnuteľnosti v komplexe, ktorý staval Bašternák. Po zverejnení týchto informácií generálny prokurátor Jaromír Čižnár rozhodol, že dozor v Rybaničovej kauze bude robiť prokurátor Krajskej prokuratúry v Nitre.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ