Intelektuál Lévy čelil tortovému útoku. Obviňujú ho z podpory bombardovania Juhoslávie

ČTK | 11.05.2017 15:23
Ľavicoví radikáli hodili v Belehrade tortu do tváre francúzskeho ľavicového intelektuála Bernarda-Henriho Lévyho, ktorého obviňujú z podpory bombardovania Srbska Severoatlantickou alianciou v roku 1999. Lévy sa v srbskej metropole zúčastnil na kultúrnom podujatí a na útok zareagoval iba slovne, informovala agentúra APA.

V minulosti sa stal terčom podobných inzultácií už niekoľkokrát. Incident sa odohral v stredu večer pri predstavení Lévyho dokumentárneho filmu Pešmerga, ktorý pojednáva o bojoch Kurdov proti teroristickej organizácii Islamský štát. Akciu narušili traja členovia srbskej komunistickej organizácie, ktorí pri svojom kontroverznom proteste kričali na filozofa „vrah, odíď z Belehradu“. Podľa agentúry APA okrem hodenia torty rozvinuli plagát s kosákom a kladivom a nápisom „Bernard Lévy obhajuje imperialistické vraždy“.

Známy spisovateľ aktivistom francúzsky odpovedal: „Nech žije demokracia v Belehrade“. Neskôr štátnej televízii povedal, že tí, ktorí ho inzultovali, nie sú „antiimperialisti“, ale „fašisti“.

Útočníci Lévyho obviňujú, že v 90. rokoch minulého storočia podporil nálety NATO na vtedajší juhoslovanský režim prezidenta Slobodana Miloševiča. Podľa APA francúzsko-židovský autor Miloševičov režim ostro kritizoval rovnako ako obliehanie Sarajeva bosnianskymi Srbmi v rokoch 1992 až 1995.

Lévy je ústrednou postavou kritikov marxizmu

Lévy je vedúcou postavou skupiny Noví filozofi, ktorá sa zameriava na kritiku marxizmu a totalitarizmu. Vydáva časopis Règle du jeu (Pravidlá hry) a dlhodobo sa verejne angažuje. Aktívne napríklad podporoval povstalcov proti líbyjskému diktátorovi Muammarovi Kaddáfímu.

Zastáva sa aj poľsko-francúzskeho režiséra Romana Polanského, ktorý utiekol z USA zo strachu pred (ďalším) trestom za sex s neplnoletou. Lévy tiež kritizoval údajne barbarské zaobchádzanie americkej justície s niekdajším šéfom Medzinárodného menového fondu Dominiquom Strauss-Kahnom, ktorého v roku 2011 zadržali v New Yorku pre podozrenie zo sexuálneho napadnutia chyžnej.

Vďaka svojej rodine patrí Lévy medzi francúzskych milionárov. Obeťou tortového útoku sa v minulosti stal už najmenej sedemkrát. S týmto druhom protestu prišiel Belgičan Noël Godin, ktorý takto inzultoval okrem Lévyho aj niekdajšieho francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho či zakladateľa spoločnosti Microsoft Billa Gatesa.