Trumpov poradca pre komunikáciu podal demisiu

ČTK | 30.05.2017 17:34
Riaditeľ komunikácie Bieleho domu Mike Dubke, ktorý je vysokým poradcom amerického prezidenta Donalda Trumpa, po troch mesiacoch vo funkcii končí.

Oznámila to Trumpova poradkyňa Kellyanne Conwayová. Dubke svoj odchod nezdôvodnil, americké médiá však pripomínajú, že demisiu podal v čase, keď Trumpova administratíva čelí problémom v súvislosti s vyšetrovaním možných ruských zásahov do prezidentských volieb v USA či únikom citlivých informácií z prezidentovho okolia.

„Vyjadril želanie opustiť Biely dom,“ uviedla Conwayová s tým, že tak urobil ešte pred prvou Trumpovou zahraničnou cestou. Conwayová nespresnila, k akému dátumu Dubke úrad opustí.

Sám Dubke žiadne podrobnosti k ohlásenému odchodu neuviedol. „Bolo mi obrovskou cťou slúžiť prezidentovi Trumpovi a jeho administratíve,“ povedal vo vyhlásení.

Trump, ktorý sa v sobotu vrátil z deväťdňovej zahraničnej cesty, ktorá ho okrem iného zaviedla aj do Európy na summit NATO, sa podľa Reuters chystá obmeniť časť personálu v Bielom dome. Chystá sa okrem iného uviesť do funkcií nových poradcov a tiež skúsených politických profesionálov.

Zdroje z Trumpovho okolia uvádzajú, že prezident chce do Bieleho domu priviesť aj odborníkov zo svojej volebnej kampane.

O Trumpov volebný štáb sa kvôli možným neštandardným kontaktom s Ruskom zaujíma Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a tiež niekoľko výborov kongresu. Trump akékoľvek pochybné spojenie s Rusmi popiera a vyšetrovanie označuje ako hon na čarodejnice, ktorého cieľom je vysvetliť volebnú porážku demokratov vymysleným zásahom Moskvy.