Americkí senátori sa dohodli na nových sankciách proti Rusku

ČTK | 13.06.2017 09:38
Americkí senátori dospeli v pondelok k dohode o zákone, ktorý zavedie nové sankcie proti Rusku. Súčasťou zákona bude ustanovenie, ktoré zabráni Bielemu domu zmierniť, odložiť alebo zrušiť sankcie bez súhlasu Kongresu.

Zákon má potrestať Moskvu za údajné zasahovanie do minuloročných prezidentských volieb USA, za násilné zaberanie Krymu a za podporu sýrskej vlády. Hlasovať sa má už tento týždeň, protiruské sankcie majú byť schválené ako dodatok zákona o sankciách proti Iránu.

Zákon legislatívne potvrdí sankcie voči Moskve, ktoré boli v minulosti vyhlásené jednoduchým exekutívnym príkazom prezidenta. Zavedie ale aj nové sankcie v oblastiach ťažby, spracovania kovov a námornej a železničnej dopravy.

Návrh podporujú demokrati aj republikáni a o jeho schválení nie je pochýb, uvádza Reuters. Musí ho ešte potvrdiť Snemovňa reprezentantov a podpísať prezident Donald Trump. Keby to neurobil, poslanci predpokladajú kongresovú podporu dostatočnú na to, aby veto prehlasovali.

Zákon o sankciách taktiež oprávňuje úrady k „markantnej pomoci“ pri upevňovaní demokratických inštitúcií a v boji proti šíreniu dezinformácií v európskych krajinách, ktoré môžu byť terčom „ruskej agresie“.