Kto zabil ruského cára? Nové dôkazy potvrdzujú zodpovednosť boľševikov

ČTK | 05.07.2017 09:03
Nové dokumenty týkajúce sa vraždy posledného ruského cára Mikuláša II. a jeho rodiny potvrdzujú, že poprava bola vykonaná z rozkazu najvyššieho politického vedenia boľševikov. Ruským novinárom to v Moskve povedal biskup pravoslávnej cirkvi Tichon, ktorý stojí na čele cirkevnej komisie skúmajúcej okolnosti pádu cárskeho režimu.

Podľa biskupa Tichona bádatelia našli písomné svedectvo Pjotra Jermakova, ktorý cársku rodinu v zajatí strážil a podieľal sa aj na jej poprave. Svedectvo potvrdzuje, že príkaz na vražde vydal boľševický politík Jakov Sverdlov, ktorý stál v rokoch 1917–19 na čele Všeruského ústredného výkonného výboru, teda najvyššej vtedajšej boľševickej exekutívy.

Po zvrhnutí monarchie v roku 1917 väčšiu časť bývalej cárskej rodiny Romanovcov utiekla do zahraničia, cára Mikuláša II. aj s jeho potomkami zavraždili v júli 1918 v uralskom Jekaterinburgu boľševici.

Pozostatky mŕtvych našli až v roku 1993 a pochované boli v Petropavlovskom chráme v Petrohrade. O ich pravosti sa dodnes vedú spory, niektorí vedci a cirkevní hodnostári sú presvedčení, že telá mŕtvych bez stopy zmizli.

Vyšetrovanie vraždy Mikuláša II. a jeho rodiny pred dvoma rokmi obnovili a pozostatky exhumovali. Súdnu expertízu ešte nedokončili, po jej skončení bude mať posledné slovo pravoslávna cirkev. Jej vedenie totiž v roku 2000 vyhlásilo posledného cára a zavraždených čleov jeho rodiny za svätých.

Tichon vyhlásil, že jedným z nových poznatkov súdneho skúmania sú stopy po údere šabľou na tele Alexeja, následníka trónu a syna Mikuláša II. O podobnom zranení sa doteraz nevedelo. Alexeja, piateho cárskeho potomka a jediného syna Mikuláša II. a jeho ženy Alexandry Fjodorovny, zavraždili vo veku 14 rokov. Cárovič celý život trpel hemofíliou, vážnu poruchou zrážanlivosti krvi.