Merkelová kritizuje americký pohľad na globalizáciu

ČTK | 05.07.2017 13:18
Nemecká kancelárka Angela Merkelová v rozhovore s týždenníkom Die Zeit kritizuje pohľad Spojených štátov na globalizáciu. Niektoré vyjadrenia členov americkej administratívy úplne odporujú jej pohľadu.

Celý rozhovor, ktorého časti týždenník zverejnil, vyjde v stredu večer, len dva dni pred začatím summitu krajín G20, na ktorom sa očakávajú spory práve so Spojenými štátmi.

„Zatiaľ čo my hľadáme možnosti spolupráce, ktorá by prospela všetkým, v americkej administratíve je globalizácia skôr vnímaná ako proces, v ktorom nejde o win-win situáciu, ale o víťazov a porazených,“ povedala šéfka nemeckej vlády. Úplne proti jej pohľadu išli vyjadrenia bezpečnostného poradcu prezidenta Donalda Trumpa, ktorý hovoril o tom, že svet je prekážková dráha, nie globálne spoločenstvo.

Merkelová tiež povedala, že by pokojne zopakovala svoje vyjadrenie o tom, že už je preč doba, keď sa Nemecko mohlo plne spoliehať na ostatných. Tieto slová predniesla v reakcii na nezhody s Trumpom na májovom summite siedmich najvyspelejších ekonomík sveta (G7) v talianskej Taormine.

Zložité rokovania čaká nemecká kancelárka aj na summite veľkých svetových ekonomík G20 v Hamburgu, ktorý sa uskutoční v piatok a v sobotu. Príčinou týchto očakávaní je predovšetkým postoj amerického prezidenta, ktorý sa v otázkach ochrany klímy a voľného obchodu odlišuje od väčšiny ostatných krajín G20. Trump nedávno rozhodol, že Spojené štáty odstúpia od parížskej dohody o ochrane klímy a často spomína aj možnosť zaviesť protekcionistické opatrenia.

To, že sa summit uskutoční, má však podľa Merkelovej samo o sebe hodnotu v tom, že sa koná v čase, keď nie všetci spolu hovoria.