Fico kritizoval Kisku za neprítomnosť na oslavách sviatku Cyrila a Metoda

SITA | 05.07.2017 18:21, aktualizované: 
O paralelách medzi dnešným svetom a časoch, keď sem prišli Cyril a Metod, ale aj jadre Európskej únie a obrane kresťanstva pred migráciou hovoril premiér Robert Fico na bratislavskom Devíne, kde sa konali oslavy dnešného sviatku. Fico zároveň zakričal na prezidenta Andreja Kisku za to, že sa na oslavách nezúčastnil. „Haló – kričím a hovorím aj k najvyššiemu ústavnému činiteľovi tohto štátu, že je najvýznamnejší štátny sviatok,“ zakričal Fico do mikrofónu a pripomenul, že sa mu nepáči, komu dáva prezident štátne vyznamenania.

„Ako je možné, že štátne vyznamenania dostávajú ľudia, ktorí boli proti vzniku Slovenskej republiky? Ak to takto pôjde ďalej, nebudeme zapierať iba minulosť, ale aj budúcnosť a samých seba, čo je to najhoršie, čo sa tomuto národu môže stať,“ vyhlásil Fico.

Podľa premiéra nás to, že sem prišli vierozvestci, zaradilo medzi najvyspelejšie spoločnosti. „Dovolím si povedať, že pomohli vtedajším politickým elitám lepšie pochopiť svoju vlastnú identitu a identitu spoločnosti,“ pokračoval Fico s tým, že aj medzi vtedajším a dnešným svetom existujú paralely. Spomenul napríklad konflikt medzi Západom a Východom.

Zároveň hovoril o tom, že treba ochrániť kresťanstvo a Európu pred migráciou a islamom. Kresťanstvo označil za existenčnú bázu. „Kresťanstvo je základnou bázou. Dnes má úlohu, aby migrančé vlny, multikultúra a bezbrehý liberalizmus nenarušili jadro integrácie EÚ,“ hovoril Fico.

Premiér vyzdvihol, že už tvorcovia slovenskej ústavy dali odkaz Cyrila a Metoda do Ústavy SR. Podľa neho nás solúnski bratia môžu inšpirovať aj dnes, a to tým, ako sa nevzdávali aj napriek meniacim sa mocenským pomerom. Okrem Fica dnes s príhovormi vystúpili aj šéf Konferencie biskupov Stanislav Zvolenský a jeho evanjelický kolega Miloš Klátik.

Oslavy 1 154. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy sa uskutočnili pod záštitou predsedu vlády Roberta Fica na hrade Devín. Zúčastnili sa na nich predstavitelia vlády, národnej rady, cirkví, aj zástupcovia samosprávy či ďalší verejní činitelia a osobnosti kultúrneho a spoločenského života. V kultúrnom programe v areáli hradu Devín, významného sídla Veľkomoravskej ríše, kam v roku 863 na pozvanie kniežaťa Rastislava prišli vierozvestcovia, vystúpil tanečný a spevácky zbor Umeleckého súboru Lúčnica, recitátorka Ida Rapaičová a herec Jozef Šimonovič.

Kiska tiež nevidel Fica na viacero oslavách štátnych sviatkov

Prezident Andrej Kiska sa zúčastnil sa na viacero oslavách štátnych sviatkov, kde premiéra Roberta Fica nevidel. Uvádza sa to v stanovisku prezidenta ku kritike premiéra Roberta Fica, ktorý dnes hlavu štátu skritizoval za to, že sa nezúčastnil na oslavách sviatku Cyrila a Metoda na bratislavskom Devíne.

„Robert Fico napríklad odmietol pozvanie prezidenta uctiť si Deň víťazstva nad fašizmom 8. mája tohto roka v Kalinove, ale nikdy by prezidenta Andreja Kisku nenapadlo o tom verejne hovoriť. A už vôbec nie, ak by mal premiér manželku vo vysokom štádiu tehotenstva,“ informoval hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Danko chcel mať prejav, úrad vlády to označil za nežiadúce

Predseda NR SR Andrej Danko mal záujem zúčastniť sa cyrilometodských slávností na Devíne, kde chcel vystúpiť s prejavom. Ako informovala Dankova hovorkyňa Zuzana Čižmáriková, z protokolu Úradu vlády SR však dostal odpoveď, že jeho prejav nie je na oslavách žiadúci, a preto sa na oslavách nezúčastnil. „Prejav predsedu, ako aj svoj postoj zverejnil na svojom facebookovom profile ako aj facebookovom profile strany. Napriek tomu, že išlo o akciu Úradu vlády SR, osobne mu je ľúto, že na tak významnom podujatí sa nemohol aktívne zúčastniť,“ dodala Čižmáriková.

Slovensko si pripomína štátnym sviatkom slovanských vierozvestov svätých Konštantína a Metoda, ktorí priniesli vieru, zostavili slovanské písmo (hlaholiku) a preložili do staroslovienčiny liturgické a biblické texty. Na Slovensku sa sviatok Cyrila a Metoda slávi 5. júla, v neslovanských krajinách 14. februára. Svätí Cyril a Metod boli vyhlásení za spolupatrónov Európy. Bratia sa narodili v meste Solún (Thessaloniké) v Grécku, Metod okolo roku 815 a Konštantín v roku 827. Metod študoval právo, stal sa správcom veľkej byzantskej župy, ktorej obyvateľstvo bolo slovanské. Konštantín študoval v Carihrade na cisárskej škole spolu s budúcim cisárom Michalom III. Po skončení štúdií zastával vysoké funkcie. Bol bibliotekárom carihradského patriarchu a prednášal na cisárskej škole. Pre jeho vzdelanie ho označovali za „filozofa“. Cisár Michal III. v roku 863 bratov poslal ako vierozvestcov na Veľkú Moravu. Pre toto poslanie zostavili slovanské písmo (hlaholiku) a preložili do staroslovienčiny liturgické a biblické texty. Okrem hlásania evanjelia pripravovali mladých mužov na kňazstvo. V roku 867 odišli do Ríma, kde pápež Hadrián II. schválil ich činnosť a uznal staroslovienčinu ako liturgický jazyk. Konštantín, ktorý na sklonku života prijal meno Cyril, vstúpil v Ríme do kláštora, kde zomrel 14. februára 869. Pochovaný je v Bazilike sv. Klementa v Ríme. Pápež Hadrián II. vymenoval Metoda za apoštolského legáta a za arcibiskupa pre územie Veľkej Moravy. Cestou z Ríma ho však bavorskí biskupi zajali a väznili vo Švábsku. Metod zomrel 6. apríla 885 a pochovali ho v hlavnom moravskom chráme, dodnes však nie je jasné, kde sa presne nachádzal.