Putin uistil G20, že Moskva do volieb v USA nezasahovala

ČTK | 08.07.2017 16:08
Ruský prezident Vladimir Putin v Hamburgu uistil partnerov zo skupiny veľkých svetových ekonomík G20, že Moskva do minuloročných prezidentských volieb v Spojených štátoch nezasahovala.

S odvolaním sa na ruskú zástupkyňu v G20 to uviedla agentúra Reuters. To isté už v piatok Putin oznámil na bilaterálnom rokovaní americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

„Pokiaľ ide o zasahovanie Ruska, prezident (Trump) naliehal na prezidenta Putina viac ako raz. Prezident Putin také zasahovanie odmietol, ako to urobil v minulosti,“ povedal v piatok novinárom po vôbec prvom osobnom rokovaní oboch prezidentov americký minister zahraničia Rex Tillerson.

O tom, že Moskva alebo jej hackeri zasiahli do amerických prezidentských volieb, ktoré vlani prekvapivo vyhral republikán Donald Trump nad demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovú, sú presvedčené americké tajné služby.

Agentúra AP uviedla, že Trump piatkové rokovania práve otázkou o možnom zasahovaní do volieb začal. Lavrov k postoju Moskvy povedal, že Trump prijal Putinovo uistenie, že Rusko do amerických volieb nezasahovalo.

O možnom zasahovaní sa v tejto súvislosti hovorí aj pred septembrovým parlamentným hlasovaním v Nemecku. Minister vnútra Thomas de Maiziére (CDU) začiatkom júla povedal, že sa Berlín na takýto pokus vnútorne pripravuje.

Údajným vplyvom Kremľa na voľby v USA, ktoré sa Rusko podľa amerických tajných služieb snažilo ovplyvniť v Trumpov prospech, sa zaoberal americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a výbory Kongresu. Keď Trump tento rok v máji odvolal šéfa FBI Jamesa Comeyho, začali prezidentovi oponenti hovoriť o snahe ovplyvniť vyšetrovanie kauzy. Americké ministerstvo spravodlivosti potom vymenovalo do úlohy nezávislého vyšetrovateľa predchádzajúceho riaditeľa FBI Roberta Muellera.