Bratislava skončila vlaňajšie hospodárenie s prebytkom 26 miliónov eur

SITA | 10.07.2017 14:07
bratislava, kostol, dom vs martina Foto: ,
Ilustračná snímka.
Hlavné mesto SR Bratislava skončilo vlaňajšie hospodárenie s prebytkom 26 miliónov eur, peniaze chcú investovať do rozvoja mesta. Ešte v tomto roku chcú začať s obnovou Michalskej veže, rekonštruovať chcú aj viacero budov mestských centier voľného času či mestských budov ako Dom mladej rodiny či novú radnicu.

Prebytok hospodárenia bol súčasťou záverečného účtu hlavného mesta, ktorý schválilo mestské zastupiteľstvo na júnovom zasadnutí. Informovala o tom Iveta Kešeľáková z tlačového oddelenia bratislavského magistrátu.

S projektmi chcú začať ešte v tomto roku, spolu to bude viac ako 17 miliónov eur. Patria sem napríklad rekonštrukcia podchodu Saratov, búranie nadchodov na Kazanskej ulici i rekonštrukcia terás k bytovým domom v Petržalke. Mesto chce prebytok využiť aj na rekonštrukcie fasád a objektov Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Panenská, Centra voľného času (CVČ) Štefánikova, CVČ Hlinická i ZUŠ Sklenárova. Vybudovať tiež chcú park na Komenského ulici a peniaze budú aj na karloveskú lodenicu. Zvyšné financie ostanú v rezervnom fonde mesta a ich využitie budú plánovať v budúcom roku.

O rozdeľovaní financií na projekty hovorili poslanci na júnovom zastupiteľstve. S niektorými návrhmi primátora Bratislavy Iva Nesrovnala sa stotožnili, niektoré mu však zmenili. "Primátor navrhoval, že milión eur chce investovať do budovy novej radnice. Chceli sme mu na ňu nechať 200-tisíc eur a 800-tisíc eur rozdeliť na iné projekty,“ spomenul bratislavský mestský poslanec Martin Borguľa s tým, že podľa neho primátor tento návrh nepodpísal a preto zvažuje na neho podať trestné oznámenie. “Primátor nepodpísaním viacerých uznesení prekračuje svoje právomoci a je to podľa mňa zneužívanie právomocí verejného činiteľa, lebo primátor môže len v dvoch prípadoch nepodpísať uznesenie, a to vtedy, keď je uznesenie nezákonné a keď je nevýhodné pre mesto. Napriek tomu, že uznesenia boli väčšinou poslancov v zastupiteľstve schválené, a podľa mňa nie sú nezákonné ani nevýhodné pre mesto, primátor nerešpektoval rozhodnutie poslancov a uznesenia nepodpísal,“ povedal poslanec, ktorý zvažuje zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva, kde si tieto veci s primátorom vydiskutuje. „V prípade, že primátor postoj nezmení, oznámenie na neho podám,“ vyhlásil pred novinármi.

Nesrovnal pripustil, že podľa zákona o obecnom zriadení má primátor právo nepodpísať rozhodnutie mestského zastupiteľstva, ak sa domnieva, že je nevýhodné pre mesto alebo je v rozpore so zákonom. „O dôvodoch nepodpísania vždy informujem mestské zastupiteľstvo, dôvody si môžu prečítať. Samozrejme, ak chce niekto kriminalizovať primátora za to, že využíva svoje právo, ja mu v tom brániť nebudem,“ poznamenal primátor s tým, že práca bratislavského mestského zastupiteľstva podľa neho stráca kvalitu a kompetentnosť. „Poslanci podávajú návrhy, ktoré sú v rozpore s predpismi. Návrhy nekonzultujú ani s primátorom ani s odborníkmi z magistrátu a potom sú nekvalifikované. Nedá sa tak urobiť nič iné, len ich nepodpísať. Týka sa to aj posledných návrhov, ktoré niektorí poslanci podali, ktoré sú v rozpore so zákonom o rozpočtových pravidlách,“ spomenul.