Nemecko by malo pre dobré vzťahy s Ruskom podľa šéfa FDP zabudnúť na Krym

ČTK | 06.08.2017 09:41
Nemecko by v záujme zlepšenia svojich vzťahov s Ruskom možno malo akceptovať ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym ako "dlhodobé provizórne usporiadanie", myslí si predseda nemeckej Slobodnej demokratickej strany (FDP) Christian Lindner.

Nutné sú podľa neho také ponuky, aby ruský prezident Vladimír Putin mohol zmeniť svoju politiku, bez toho, aby stratil tvár, povedal šéf liberálov periodikám mediálnej skupiny Funke. V danej súvislosti zdôraznil dôležitosť dobrých vzťahov s Moskvou pre Nemecko aj Európsku úniu.

Potrebujeme dnes viac dialógu a kreativity v našich vzťahoch.
predseda FDP Christian Lindner

„Bezpečnosť a blahobyt v Európe závisia aj na vzťahoch s Moskvou,“ povedal Lindner. „Aby som vyslovil tabuizovaný názor: obávam sa, že najprv bude potrebné uznať Krym ako trvalé provizórium,“ rozviedol svoj postoj.

Sporné turbíny išli tam, kam nemali – na Krym

Nemecko-ruské vzťahy sú od vypuknutia ukrajinskej krízy pred tromi rokmi ťažko poznačené, pripomenula agentúra DPA. Potom, čo Rusko vojensky obsadilo a anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo povstalcov na východe Ukrajiny, EÚ zaviedla v roku 2014 prvé protiruské ekonomické sankcie. Naposledy v piatok ich ešte rozšírila na troch ďalších Rusov vrátane námestníka ministra energetiky Andreja Čerezova a tri ruské firmy.

Podnetom k tomuto kroku sa stalo oznámenia nemeckej firmy Siemens, že na základe vlastného vyšetrovania zistila, že najmenej dve zo štyroch turbín, ktoré vyrobila pre jeden z projektov v Rusku, sa proti jej vôli ocitli práve na Kryme. Na Krym ale nemožno v dôsledku sankcií dodávať technológie pre energetický sektor.

Sme v slepej uličke, musíme z nej von

„Konflikt okolo Krymu sa bude musieť "pozdržať“, aby sa dosiahlo pokrok na iných miestach," povedal Lindner a dodal, že „sa musíme dostať zo situácie, kedy sa nachádzame v slepej uličke.“

Lindner tiež vyzval k vyváženejšiemu prístupu k zmierňovaniu sankcií proti Rusku. Odmeňované by podľa neho mali byť aj pozitívne medzikroky zamerané na plnenie minských dohôd z februára 2015 a nemalo by sa čakať na ich úplné splnenie.

Dohody dojednané počas štvorstranných rokovaní v Minsku mali ukončiť konflikt na východe Ukrajiny, Moskva a Kyjev sa ale vzájomne obviňujú z ich sabotovania.

„Potrebujeme dnes viac dialógu a kreativity v našich vzťahoch,“ povedal predseda liberálov.

Lindnerova FDP by sa podľa aktuálnych prieskumov mala v septembrových voľbách dostať do parlamentu a predstavuje jedného z možných koaličných partnerov pre favorizovanú konzervatívnu únii CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej.