Dobehne Kočnera biznis s hotelmi?

Igor Stupňan, Pravda, odu | 10.08.2017 12:50, aktualizované: 
kočner Foto: ,
Podnikateľ Marián Kočner. Archívna snímka.
Roky okolo podnikania kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera boli pochybnosti, zaujímali sa o neho polícia a prokuratúra, ale nič mu nedokázali.

Okolo podnikateľa teraz opäť rozvírili hladinu. Prokurátor Špeciálnej prokuratúry nariadil, že Kočnera má vyšetrovateľ obviniť. Dôvodom sú sporné prevody hotelov na Donovaloch v rokoch 2010 a 2012, pri ktorých mal štát podľa polície prísť o osem miliónov eur na nadmerných odpočtoch DPH.

Trestné stíhanie okolo prevodu komplexov Residence hotel a Športhotel na Donovaloch vyšetrovateľ najskôr začiatkom roka zastavil. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik si však spis vyžiadal na preskúmanie. Výsledkom preverovania je, že Kočnera obvinia. Prípad však dostane iný vyšetrovateľ. „Bolo tam opatrenie prokurátora o odňatí veci konkrétnemu vyšetrovateľovi s požiadavkou prideliť vec inému vyšetrovateľovi a ďalšie opatrenie zo strany prokurátora, ktorým dal pokyn na začatie a súčasne vznesenie obvinenia osobe Mariánovi K. a ešte ďalšej osobe,“ reagoval na nariadenie Špeciálnej prokuratúry policajný prezident Tibor Gašpar. Vysvetlil, že nový vyšetrovateľ si musí spis najskôr naštudovať a pripraví uznesenie v dohľadnom čase.

Kočner uviedol, že sa nevie vyjadriť k pripravovanému obvineniu. „Môžem sa vyjadriť až vtedy, keď uvidím, z čoho ma niekto obviňuje. Pravdepodobne sa odvoláme, je to normálny postup,“ povedal včera pre denník Pravda.

Koncom júna tohto roka sa Kočner v kauze prevodu hotelov na Donovaloch obhajoval tým, že v skutočnosti firmy, v ktorých pôsobil, nedostali vratku DPH, ale odviedli štátu DPH. „V tejto kauze, kde sa hovorí o ôsmich miliónoch eur, žiadna spoločnosť, v ktorej by som ja mal nejakým spôsobom majetkové prepojenie, nikdy nedostala žiadnu vratku DPH od štátu, ale zaplatili sme 4,4 mil. eur,“ tvrdil Kočner. Podľa neho išlo o firmy Donotel a Residence hotel a tieto dve firmy predali hotely v roku 2010.

Obchody s nehnuteľnosťami sa mali udiať niekoľkými prevodmi cez firmu na Malte. Celkovo išlo o tri prípady, v ktorých štát platil dohromady vratky na DPH za niečo vyše osem miliónov eur. Kočner bol s firmami spriaznený. V júni vysvetľoval, že podľa zákona má ísť o majetkovú spriaznenosť a takéto majetkové prepojenie s ním neexistovalo. Ako však uviedol týždenník Trend, podľa vyšetrovateľa, ktorý trestné stíhanie začal, pod pojmom spriaznenosť firiem sa nemyslí len majetková, ale aj personálna prepojenosť medzi predávajúcim a kupujúcim.

Vyšetrovateľ poukázal na to, že v predávajúcej firme pôsobila osoba, ktorá figurovala aj v kauze Glance House prepojenej na Kočnera. V prípade kupujúcej maltskej firmy bol podľa Trendu jedným z dvoch riaditeľov človek, ktorý sa rok nato stal manželom Kočnerovej dcéry a následne maltská firma v roku 2012 opäť predávala hotely dvom slovenským spoločnostiam a v oboch bol Kočner predsedom predstavenstva. Navyše, Kočner mal počas celého obdobia kontrolu nad nehnuteľnosťami cez záložné právo na listoch vlastníctva.

Vyšetrovateľ však začiatkom roka rozhodol, že skutok nie je trestným činom. Voči vyšetrovateľovi sa už začalo podľa policajného prezidenta Gašpara disciplinárne konanie. Ako skončí, je otázne. „Ak máme konať voči policajtovi za nejaké porušenie, tak to musí prokurátor v nejakej písomnej podobe aj konštatovať,“ uviedol Gašpar. Vyžiadali si preto, v čom mal vyšetrovateľ pochybiť a či je možné ho disciplinárne alebo trestno-právne riešiť.

Pokiaľ ide o Kočnera, jeho meno je známe už zo začiatku 90. rokov minulého storočia z kauzy podvodu na podniku Technopol. Bol medzi ľuďmi, ktorí dostali od bývalého prezidenta Michala Kováča milosť. V roku 1998 prišiel Kočner ako jeden zo zástupcov firmy Gamatex do TV Markíza a preukázal sa súdnym rozhodnutím, že je väčšinovým podielnikom v televízii, ktorej vtedy šéfoval jeho spolužiak Pavol Rusko. Ku konfliktu s Ruskom došlo znovu v čase, keď bol Rusko ministrom hospodárstva a Kočner kúpil pozemky pri Žiline, kde mala vyrásť automobilka Kia, na predaji ktorých zarobil. Kočner sa objavil aj v kauze bytového domu Glance House v Bernolákove.

V roku 2012 pred predčasnými voľbami prepukla kauza Sasanka. Na verejnosť sa dostala esemesková komunikácia medzi šéfom parlamentu Richardom Sulíkom a Kočnerom, kde preberali problémy vtedajšej vlády Ivety Radičovej. Sulík podľa uniknutých esemesiek Kočnera okrem iného informoval o výsledkoch jednotlivých kôl voľby generálneho prokurátora. Meno podnikateľa figurovalo aj v kauze, ktorá vyšla na povrch vlani. Išlo o prevod sedemnástich bytov v bratislavskom komplexe Five Star Residence na jednu z Kočnerových firiem za jedno euro. Kočner figuroval v minulosti tiež v tzv. mafiánskych zoznamoch, ktoré unikli z polície. Väzby na podsvetie však odmietol.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ