Plavčan si zlyhanie nepriznáva

Ivana Štefúnová, Pravda | 14.08.2017 14:41, aktualizované: 
plavčan, soták Foto: ,
Minister školstva Peter Plavčan (vľavo) a šéf Železiarní Podbrezová a Klubu 500 Vladimír Soták.
Ministerstvo školstva zruší jeden z kontroverzných programov na rozdeľovanie európskych dotácií na podporu výskumu a vývoja.

Po takmer dvoch týždňoch mlčania prehovoril minister školstva Peter Plavčan o škandále s prideľovaním eurofondov, ktorý spustil vážnu koaličnú krízu. Aj keď si minister pochybenie nepriznal, avizoval zmeny, ktoré sa dotknú celého procesu rozdeľovania európskych peňazí. Minister však z vlády odísť nemieni, vyhovoril sa na chyby z minulosti.

„Mám pred sebou nové úlohy a moje odvolanie má v rukách niekto iný,“ vyhlásil včera Plavčan. Téma eurofondov sa dnes dostane na stôl koaličnej rady. Šéfovia vládnych strán sa budú zrejme rozprávať tiež o zotrvaní ministra vo funkcii. Vicepremiér a podpredseda Smeru Peter Pellegrini reagoval včera na Plavčana kriticky. „Myslím si, že chlapské je priznať si chybu a riešiť veci a nehľadať vinníkov niekde v minulosti. Ak je niekto na rezorte jeden a pol roka, tak je plne zodpovedný za to, čo sa na rezorte deje," povedal Pellegrini.

Novú výzvu chce Plavčan vyhlásiť v čo najkratšom čase

Minister Plavčan najnovšie tvrdí, že po dohode s univerzitami a podnikateľským sektorom chce zmeniť pravidlá čerpania eurofondov. Vytvoriť chce tiež nový zoznam hodnotiteľov. Všetko sa to však musí udiať v zrýchlenom režime, inak hrozí, že Slovensko o peniaze príde.

Eurofondová výzva určená na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja v hodnote 288 miliónov eur, z ktorej univerzity ako priami predkladatelia projektov nezískali ani euro, minister zrušil. Dohodol sa včera na tom s rektormi univerzít. Spolu s podnikateľským sektorom chcú navrhnúť nový postup, ako čerpať eurofondy.

Novú výzvu chce vyhlásiť v čo najkratšom čase. „Prtneri sa tiež dohodli, že sa zruší aktuálna databáza odborných hodnotiteľov a v septembri bude vyhlásená nová výzva, ktorej súčasťou budú aj požiadavky na odbornú kvalifikáciu a skúsenosti,“ priblížil Plavčan. Upraviť chce aj spôsob vyhodnocovania projektov. Akým spôsobom to plánuje urobiť, nespresnil.

Projekty posudzuje Výskumná agentúra, ktorá patrí pod ministerstvo školstva. V súčasnosti sa návrhy k hodnotiteľom dostanú náhodným žrebovaním. Ak žiadateľ o príspevok splní všetky požiadavky, projekt posúdia dvaja nezávislí odborní hodnotitelia. Tí projektu pridelia body, na základe ktorých sa prideľujú peniaze. Rektori aj opozícia však opakovane spochybňovali kompetentnosť a objektívnosť posudzovateľov a upozorňovali na konflikt záujmov.

Preveruje Národná kriminálna agentúra aj Európska komisia

Všetky zmeny sa musia udiať čo najrýchlejšie, inak hrozí, že do roku 2020 nestihneme vyčerpať takmer 600-miliónový balík, ktorý sa má v rámci dvoch výziev rozdeliť akademickému aj podnikateľskému sektoru. K zmenám v rámci eurofondovej výzvy pristúpil Plavčan napriek tomu, že jej preverovanie ešte nebolo ukončené. Po ostrom proteste rektorov univerzít, že ich projekty nezískajú európske peniaze, a po pochybnostiach nad kompetentnosťou hodnotiteľov, rezort školstva výzvu zastavil. Zároveň ju začali preverovať Národná kriminálna agentúra aj Európska komisia.

Nedávno Európska komisia formou listu oznámila Slovensku, že pre podozrenia pozastavuje platby dokopy v eurofondových výzvach. „Zareagoval som na výzvu predsedu Národnej rady a tiež na fakt, že firmy, ktoré mohli byť úspešné, sa stiahli a po intenzívnej medializácii sa na nej už nechcú podieľať,“ vysvetlil príčiny Plavčan.

Minister čelí ostrej kritike aj pre druhú výzvu v rámci operačného programu, ktorá je určená na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier, pričom peniaze z tejto výzvy už boli prerozdelené a výzva bola uzavretá. Predkladatelia týchto projektov budú musieť po novom vo verejnej prezentácii preukázať, aký majú zámer a či naozaj dokážu splniť ciele. Verejné vypočutia by sa mali uskutočniť v septembri.

Bývalý minister školstva za Smer Juraj Draxler verejné vypočutie či zrušenie výzvy považuje za groteskné. „Ide len o zakrývanie toho, čo sa stalo,“ povedal včera Pravde Draxler.

Rektori zmeny považujú za krok dopredu

V rámci výzvy na podporu výskumno-vývojových centier uspelo 62 žiadateľov. Víťazné firmy si rozdelia 301 miliónov eur. Opozícia ministrovi napríklad vyčítala, že peniaze z eurofondov získali pofidérne firmy, ktoré vykazujú vzhľadom na výšku projektu primalý obrat či počet zamestnancov. Objaviť sa mal aj prípad korupcie a pýtanie si „všimného“ zo strany hodnotiteľa za priaznivejšie posúdenie projektu. Plavčan uisťuje, že je v prípade odhalenia nedostatkov pripravený tvrdo zasiahnuť. „Kým nemám výsledky, nebudem robiť "krágľovanie“ kompetentných. Je predčasné niekoho obviňovať," zdôraznil Plavčan. Predseda Klubu 500 a generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták, ktorý reprezentoval podnikateľský sektor, včera na tlačovke s Plavčanom vyhlásil, že on sa s úplatkami nestretol.

Rektori škôl zmeny avizované ministrom považujú za krok dopredu. „Vnímame to ako snahu očistiť záležitosť od nánosov, čo sa objavili. Neteší nás, že môže dôjsť k zdržaniu a k ohrozeniu vyplácania peňazí, ale práve preto treba oveľa efektívnejšie pracovať,“ uviedol rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Robert Redhammer. Akademici preto požadujú aj ďalšie opatrenia. „Napríklad urýchlené prijatie opatrení, ktoré urobia proces hodnotenia projektov transparentným, a aby sa na ňom podieľali erudovaní odborníci,“ povedal rektor. Opozícia je z konania Plavčana sklamaná. Podľa OĽaNO minister vôbec nevyvrátil pochybnosti o oboch eurofondových výzvach a ani nepovedal, ako konkrétne bude SNS situáciu riešiť. Podľa SaS vyhlásenia Plavčana sú iba „zásterka pre verejnosť, aby mala dojem, že sa niečo deje“. Opozícia už tento piatok odovzdá podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na odvolanie ministra školstva.

Na podporu vedy na Slovensku má ísť z eurofondov dokopy viac ako 2,2 miliardy eur v rámci operačného programu Výskum a inovácie. Tie si rozdelili na projekty rezorty hospodárstva a školstva. Práve školstvo má za roky 2016 a 2017 rozdeliť dokopy viac ako 771 miliónov eur. Vypísalo preto dva projekty. Prvá výzva smerovala na podporu spomínaných priemyselných výskumno-vývojových centier, pričom peniaze z tejto výzvy už boli prerozdelené a výzva bola uzavretá. Pri druhej, aktuálne zrušenej výzve, víťazi oficiálne zverejnení neboli. Známy bol len zoznam neúspešných projektov, medzi ktoré sa zaradili projekty univerzít a SAV.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ