Hlavný stratég Bieleho domu Steve Bannon končí vo svojej funkcii

ČTK | 18.08.2017 19:25, aktualizované: 
Hlavný stratég Bieleho domu Steve Bannon končí vo svojej funkcii. Dohodol sa na tom so šéfom personálu Johnom Kellym.

Povedala to hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabee Sandersová. Informovala o tom agentúra Reuters. Bannon je považovaný mnohými za problematického politika s extrémne pravicovými názormi. Za nomináciu za hlavného stratéga bol americký prezident Donald Trump dôrazne kritizovaný.

„Personálny šéf Bieleho domu John Kelly a Steve Bannon sa dohodli, že Bannon opustí funkciu,“ povedala Sandersová vo vyhlásení. „Sme vďační za prácu, ktorú urobil, a želáme mu to najlepšie,“ pokračovala.

„Opúšťam Biely dom a budem bojovať za prezidenta Donalda Trumpa proti jeho oponentom,“ povedal Bannon niekoľko hodín po odchode z Bieleho domu. Steve Bannon sa vrátil do vedenia spravodajského webu Breitbart News, ktorý bol pod jeho vedením známy ako veľmi antiimigrantský a nacionalistický.

Reuters s odkazom na nemenovaný zdroj, ktorý sa zaoberal prípadom, povedal, že Bannon dostal možnosť odstúpiť s podmienkami, ktoré určil. „V posledných týždňoch sa prezident dostal ku konečnému rozhodnutiu,“ uviedol zdroj, pričom Bannon dostal možnosť dobrovoľne odstúpiť, ale administratíva vedela, že ho nakoniec bude musieť prepustiť.