Na Merkelovú pre migráciu podali Nemci tisíc trestných oznámení

ČTK | 30.08.2017 09:10
Merkel, Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
Trestné oznámenia podané voči Merkelovej obsahovali z väčšej časti návrhy na začatie trestného stíhania za vlastizradu.

Viac ako tisíc trestných oznámení podali od roku 2015 ľudia na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú pre jej postup počas migračnej krízy. S odvolaním sa na štátne zastupiteľstvo o tom informovali noviny Mannheimer Morgen. Všetky oznámenia boli odložené prokurátormi ako bezdôvodné.

„Všetky trestné oznámenia podané na spolkovú kancelárku sa ukázali byť nedôvodné,“ uviedla Frauke Köhlerová, hovorkyňa Spolkovej prokuratúry, ktorá sídli v Karlsruhe a je zodpovedná za vyšetrovanie prípadov súvisiacich s vnútorným aj vonkajším ohrozením štátu. Trestné oznámenia podané proti Merkelovej obsahovali z väčšej časti návrhy na začatie trestného stíhania za vlastizradu.

Podľa denníka Mannheimer Morgen pochádza väčšina trestných oznámení z okruhu ľudí blízkych strane Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktorá je známa protiimigračnou rétorikou. Na vrchole utečeneckej krízy mala AFD v prieskumoch verejnej mienky podporu až 14 percent, teraz by ju podporilo podľa rôznych ankiet od siedmich do desiatich percent voličov. Po nemeckých voľbách 24. septembra sa jej členovia takmer po prvýkrát zasadnú so Spolkového snemu.

Podľa jej oponentov sa kanclérka Merkelová dopustila zrady priateľskou politikou voči migrantom. V septembri 2015 sa predsedníčka nemeckej vlády a Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) z humanitárnych dôvodov rozhodla prijať utečencov, ktorí sa dostali po takzvanom balkánskom chodníku do Maďarska, kde im ale úrady v ďalšej ceste do strednej Európy bránili. V roku 2015 prišlo do Nemecka celkovo 890 000 utečencov. Odvtedy však Berlín prijal alebo podporil niektoré opatrenia v EÚ na spomalenie prílivu migrantov.