Náhradu za Plavčana zobral do rúk Kiska

Igor Stupňan, Pravda | 30.08.2017 18:43
matečná, uvo, koalícia, Foto: ,
Rezort školstva dočasne povedie ministerka pôdohospodárstva za SNS Gabriela Matečná.
Národniari ani po dvoch týždňoch nemajú človeka, ktorý by nahradil Petra Plavčana vo funkcii ministra školstva.

Ten končí a jeho dočasnú náhradu zobral do rúk prezident Andrej Kiska. S odvolaním sa na článok ústavy dočasne poverí riadením rezortu ministerku pôdohospodárstva za SNS Gabrielu Matečnú. Tento fakt prezidentská kancelária zjavne konzultovala s vedením SNS, nie je však isté, či aj s premiérom. Robert Fico celú vec nekomentoval.

Pôvodné plány premiéra pritom boli, že by Plavčana dočasne nahradil zrejme minister obrany za SNS Peter Gajdoš. Národniari potvrdili, že o rozhodnutí prezidenta dopredu vedeli. Predseda SNS Andrej Danko sa ešte minulý týždeň vyjadril, že kandidáta na nového ministra bude hľadať priamo v rezorte a medzi odborníkmi.

Ministerka Matečná slovami – „asi áno“ – reagovala na otázku, či premiér Fico vedel o tom, že dočasne povedie školstvo. Matečná uviedla, že nie je človek, ktorý by chcel robiť zásadné zmeny v školstve a ani sa to od nej neočakáva. Ako ďalej poznamenala, jej úlohou bude len zabezpečiť bežný chod rezortu, kým sa nenájde jeho nový šéf. Podpredseda SNS Anton Hrnko vedel, že prezident poverí Matečnú. „Ako keby ste z čerešne zliezli. Musí sa nejako vec skonzultovať dopredu,“ odpovedal na otázku, či o tom SNS hovorila s prezidentom Kiskom.

Peter Plavčan demisiu oznámil k 31. augustu

Premiér Fico však pred časom pre denník Pravda povedal, že ak mu súčasne s odchodom Plavčana nebude navrhnutý nový kandidát na ministra, tak bude s najväčšou pravdepodobnosťou riadením ministerstva školstva poverený minister obrany za SNS Gajdoš. Prezidentov hovorca informoval, že Andrej Kiska žiaden návrh od predsedu vlády na dočasného ministra školstva nedostal, ani ho premiér v tejto súvislosti neoslovil. Hovorca hlavy štátu sa odvolal na článok ústavy, ktorý hovorí, že „ak prijme prezident demisiu alebo ak odvolá člena vlády, určí, ktorý z členov vlády bude dočasne spravovať veci člena vlády, ktorého demisiu prijal“.

Peter Plavčan demisiu oznámil k 31. augustu. Vo vláde skončil na základe návrhu premiéra. Stalo sa tak po tom, čo nedokázal dostatočne vysvetliť rozdeľovanie eurofondov na vedu a výskum. V celej kauze ide o viac ako 600 miliónov eur, vyšetruje ju Národná kriminálna agentúra, Najvyšší kontrolný úrad a Európsky úrad pre boj proti korupcii a podvodom.

Škandál s eurofondami rozpútal v koalícii vážnu krízu, ktorá sa spustila vypovedaním koaličnej dohody zo strany SNS začiatkom augusta. Minulý týždeň v piatok lídri vládnych strán Smer, SNS a Most-Híd oznámili kroky, ako krízu ukončiť. Mal by sa prijať dodatok ku koaličnej zmluve, kde sa nanovo zadefinujú pravidlá komunikácie vládnych strán a každá má tiež predložiť zoznam ďalších programových priorít. SNS napríklad hovorila o možnosti presadiť 13. a 14. plat zamestnancom. Smer sa zmienil o opatreniach v sociálnej oblasti a Most-Híd si pripravil 20 požiadaviek, najskôr ich však predstaví koaličným partnerom. Premiér Fico dohodu na prioritách podmienil udržaním fiškálnej disciplíny štátu.

Hrnko: Nemalo by sa dopredu špekulovať

Upokojenie v koalícii mali priniesť práve piatkové koaličné rozhovory, ale zmier je stále problematický. Už krátko po stretnutí sa dostala neoficiálne na verejnosť informácia, že Danko ako odvetu za Plavčana žiadal odchod ministra práce za Smer Jána Richtera kvôli kauze resocializačného zariadenia Čistý deň. Danko hrozil, že sa môže spojiť v parlamente s opozíciou, ktorá už príde s návrhom na odvolanie Richtera. Premiér mal v takom prípade odpovedať, že ak by sa SNS rozhodla pre takýto postup, tak spojí hlasovanie o odvolaní Richtera s hlasovaním o dôvere vláde. Po koaličnej rade lídri oznámili pokračovanie koaličnej spolupráce s tým, že k Richterovi sa vôbec nevyjadrili, ani nespomenuli, že jeho odvolanie vôbec riešili.

Zatiaľ nie je jasné, či si to národniari nerozmyslia a predsa len sa nespoja s opozíciou. Podpredseda Smeru Marek Maďarič uviedol, že ide o informáciu, ktorú nikto verejne nepovedal. „Vo všeobecnosti platí, že pokiaľ by akákoľvek koaličná strana zahlasovala s opozíciou za odvolanie člena vlády, tak to je koniec koalície,“ uviedol Maďarič. Podpredseda národniarov Hrnko pre Pravdu na prípadné spojenie SNS s opozíciou pri odvolaní Richtera reagoval protiotázkou: „Už sa to stalo?“ Podľa Hrnka by sa preto nemalo dopredu špekulovať.

Ako ďalej povedal, klub SNS bude jednotný a „ako sa dohodne, tak bude“. Zároveň poznamenal, že je otázkou, aké metre sa budú používať pri odvolávaní členov vlády. „Lebo pán premiér nastavil latku zodpovednosti verejných činiteľov vysoko. Keď má byť na každého centimeter, tak musí byť na každého centimeter,“ zdôraznil Hrnko. Predseda národniarov Danko sa pritom v piatok po koaličnej rade vyjadril, že „ani jeden minister nestojí za to, aby túto vládu položil“.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ