Sýrska armáda má podľa OSN na svedomí takmer tridsať chemických útokov

ČTK | 06.09.2017 16:47
Napríklad pri útoku v Chán Šajchúne bola podľa OSN použitá smrtiaca nervová látka sarín, ktorú na mesto vypustilo sýrske letectvo. Útok si vyžiadal viac ako 80 životov.

Sýrska armáda použila počas občianskej vojny chemické zbrane viac ako dvadsaťkrát, a to aj pri aprílovom útoku v Chán Šajchúne, v dôsledku ktorého Spojené štáty podnikli nálety na sýrsku leteckú základňu. S odkazom na správu vyšetrovacej komisie OSN informovala agentúra Reuters.

„Vládne sily pokračovali v používaní chemických zbraní proti civilistom v oblastiach ovládaných opozíciou. Pri nejsmrteľnejšom incidente v Chán Šajchúne v provincii Idlib použili sarín. Útok mal na svedomí niekoľko desiatok obetí na životoch, pričom väčšinu z nich tvorili ženy a deti,“ uvádza správa OSN s tým, že išlo o vojnový zločin.

Predseda vyšetrovacej komisie OSN Paulo Pinheiro. Foto: Reuters, DENIS BALIBOUSE
Paulo Pinheiro, osn Predseda vyšetrovacej komisie OSN Paulo Pinheiro.

27 útokov ide ‚na triko‘ al-Asada

K záveru, že bol v apríli v Sýrii použitý sarín, už skôr dospela Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ale neuviedla, kto za útokom stál.

Vyšetrovatelia OSN v správe uvádzajú, že celkovo zdokumentovali 33 chemických útokov, z ktorých 27 spáchali sily sýrskeho prezidenta Bašára al-Asada a v šiestich prípadoch zostáva páchateľ neznámy. Sedem z týchto útokov sa podľa OSN uskutočnilo v období od 1. marca do 7. júla tohto roka.

Vyšetrovatelia nemali k miestu prístup

Asadova vláda dlho popierala použitiu sarínu. Po útoku v Chán Šajchúne uviedla, že armáda zasiahla sklady patriace rebelom. Vyšetrovatelia OSN však toto tvrdenie vyvrátili.

Predseda vyšetrovacej komisie OSN Paulo Pinheiro na tlačovej konferencii povedal: „To, že sme nemali prístup k miestu, nám nezabránilo v odhaľovaní faktov a vinníka“. Vyšetrovatelia OSN vypočuli 43 svedkov, obetí a záchranárov, ktorí na mieste útoku pomohli. Tiež skúmali satelitné snímky lokality.

Pohľad americkej stanice RT na aktuálnu situáciu v Sýrii (v angličtine s anglickými titulkami).

Koalícia pod vedením USA porušila medzinárodné právo

Vyšetrovacia komisia tiež uviedla, že je znepokojená vysokým počtom civilných obetí následkom náletov medzinárodnej leteckej koalície, ktorá pod velením USA v Sýrii podporuje arabsko-kurdské sily.

Počas amerického leteckého útoku na mešitu v blízkosti Halabu (Aleppa) bolo v marci zabitých 38 ľudí vrátane detí. Napriek tomu, že Organizácia Spojených národov neoznačila letecké útoky za vojnové zločiny, koalícia porušila medzinárodné právo.

Americkí armádni vyšetrovatelia v júni dospeli k záveru, že marcové nálety boli v súlade s medzinárodným právom, keďže išlo o útok na zhromaždisko bojovníkov al-Kajdy. Vyšetrovacia komisia OSN však nenašla potrebné dôkazy pre tento záver.