Američania si pripomínajú obete útokov z 11. septembra 2001

ČTK | 11.09.2017 16:09
Trump, Melánia Foto: ,
Americký prezident Donald Trump a prvá dáma Melania Trumpová počas minúty ticha za obete teroristických útokov, ktoré sa odohrali 11. septembra 2001.
Občania Spojených štátov amerických si pripomínajú šestnáste výročie najkrvavejších teroristických útokov v USA.

Zatiaľ čo sa na Manhattane zhromaždilo viac ako tisíc ľudí pred pamätníkom obetí útokov z 11. septembra 2001, prezident Donald Trump a manžela Melania držali minútu ticha pred Bielym domom.

Blízki takmer 3000 obetí útoku na Svetové obchodné centrum (WTC) sa v pondelok zúčastnili obradu, ktorý sa stal smutnou tradíciou. S fotografiami tých, ktorí zomreli následkom nárazu unesených lietadiel do manhattanských mrakodrapov, ticho počúvali ich mená alebo spomienky niektorých príbuzných.

„Viem, že sa na mňa sem dolu pozeráš s veľkým a veľkým úsmevom na tvári,“ povedal syn Kevina Jamesa Murphyho Connor, ktorého 40-ročný otec pracoval v jednej z WTC v osudný deň.

Zábery z 11. septembra 2001 nakrútené televíziou CNN.

Na Ground Zero, ako Newyorčania nazvali miesto útokov, dnes existujú nové výškové budovy a v okolí sú nové hotely a nákupné centrá. Na mieste zničených mrakodrapov sa nachádzajú dve vodné nádrže obložené panelmi mien všetkých obetí, pri ktorých sa konalo pondelkové zhromaždenie.

Prezident Trump, ktorý v čase útokov žil vo svojom neďalekom mrakodrape Trump Tower, mal vtedy možnosť vidieť hrozné scény zo svojho okna, sa v pondelok k pietnemu zhromaždeniu pripojil po prvý raz ako hlava štátu. V minulosti často hovoril o hrdinstve hasičských a záchranárskych pracovníkov, z ktorých mnohí položili svoj život počas záchranných akcií.