Kim za nové sankcie pohrozil USA "najväčšou bolesťou, akú kedy poznali"

ČTK | 12.09.2017 06:00, aktualizované: 
Bezpečnostná rada OSN jednomyseľne schválila nové sankcie proti Severnej Kórei. Sankcie zakazujú vývoz textilu z krajiny a obmedzujú dovoz ropy.

Bezpečnostná rada OSN uvalila sankcie na KĽDR pre jadrový test, ktorý krajina uskutočnila 3. septembra.

Rezolúcia je už deviatym dokumentom, ktorý Bezpečnostná rada OSN prijala od roku 2006 v súvislosti so severokórejskými jadrovými a raketovými testami. Potrebný účinok zatiaľ nemala žiadna z nich. Pchjongjang napriek všetkým varovaniam naďalej pokračuje v testoch.

Predstaviteľka Spojených štátov Nikki Haleyová... Foto: Reuters, Stephanie Keith
Bezpečnostná rada OSN, Nikki Haleyová Predstaviteľka Spojených štátov Nikki Haleyová počas rokovania Bezpečnostnej rady OSN, na ktorej jej členovia schválili ďalšie sankcie voči KĽDR.

Pchjongjang reagoval na sankcie hrozbu, že Spojené štáty, ktoré navrhli rezolúciu, čoskoro zažijú „najväčšiu bolesť“, akú kedy poznali.

„Washingtonský režim pripravil pôdu pre politickú, ekonomickú a vojenskú konfrontáciu a je posadnutý snahou zvrátiť vývoj severokórejských jadrových zbraní, ktoré sú už v procese dokončovania,“ povedal vyslanec Pchjongjangu pri OSN Han Te-song.

Sankcie schválili všetci pätnásti členovia rady. Japonsko a Južná Kórea prijatie rezolúcie privítali. Uviedli tiež, že sú pripravené vyvinúť na Pchjongjang silnejší tlak, ak by neukončil svoj agresívny raketový a jadrový program.

Spojené štáty pôvodne požadovali tvrdšie uznesenie, ale nakoniec od svojho návrhu odstúpili, aby získali podporu spojencov Pchjongjangu – Číny a Ruska. USA chceli úplný zákaz dovozu ropy a zmrazenie majetku severokórejského vodcu Kim Čong-una.

„Sprísňovanie sankcií nás neteší. Neusilujeme o vojnu,“ povedala stále americká zástupkyňa v OSN Nikki Haleyová a zdôraznila, žýe severokórejský režim sa zatiaľ nedostal za hranicu, odkiaľ nie je návratu.

Textil bol vlani druhou najväčšou vývoznou položkou KĽDR po uhlí a ďalších surovinách. Jeho hodnota podľa údajov kórejskej agentúry pre podporu obchodu a investícií dosiahol 752 miliónov dolárov. Takmer 80 percent textilu vyviezla KĽDR do Číny.

Na sankcie doplatia aj obyvatelia KĽDR žiadajúci o pracovné povolenia

Rezolúcia taktiež zahŕňa zákaz vývozu zemného plynu a kondenzátov do KĽDR. Vývoz ropy do krajiny obmedzuje na úroveň ostatných 12 mesiacov. KĽDR bude môcť podľa nových sankcií doviezť nanajvýš dva milióny barelov ropných produktov ročne. Hlavným dodávateľom pre KĽDR je Čína. Agentura Reuters sa odvolala na dobre informovaný zdroj a uviedla, že KĽDR dováža ročne 4,5 milióna barelov rafinovaných produktov a štyri milióny barelov ropy.

Súčasťou rezolúcie je zákaz vydávania nových pracovných povolení pre občanov KĽDR. Zamestnávanie Severokórejčanov v zahraničí predstavuje dôležitý zdroj financií pre vládu.

Oficiálna čínska tlačová agentúra Nová Čína v utorok uviedla, že že Washington robí chybu, keď odmieta diplomatické rokovania s Pchjongjangom. Spojené štáty podľa nej musia „prejsť od izolácie ke komunikaci“ tak, aby ukončili „nekonečnú slučku“ na Kórejskom poloostrove, kde jadrové a raketové testy „vyvolajú prísnejšie sankcie a prísnejšie sankcie vyvolávajú ďalšie testy“.