Hlboké vďaka Hurbanovi opeknelo

Martin Krno, Pravda | 18.09.2017 10:00
V obci na Záhorí pôsobil Jozef Miloslav Hurban takmer polstoročie aj ako kňaz.

Obec neďaleko Senice, v ktorej Jozef Miloslav Hurban pôsobil takmer polstoročie ako kňaz, spolukodifikátor štúrovskej slovenčiny, spisovateľ, publicista a v neposlednom rade ako manžel a otec deviatich detí, opeknela.

Vďaka finančnej dotácii ministerstva kultúry a Trnavského samosprávneho kraja, ale najmä agilnosti miestnych občanov, sa za posledné štyri roky podarilo v Hlbokom komplexne renovovať evanjelickú faru, pamätnú izbu a kostol. O jeho malebný interiér vrátane ústredného obrazu Krista na rozbúrenom mori sa svojho času pričinil práve Hurban, ktorého 200. výročie narodenia si pripomíname tohto roku.

Prítomní na oslavách v Hlbokom položili vence... Foto: Martin Krno, Pravda
hurban, socha, hlboke Prítomní na oslavách v Hlbokom položili vence kvetov k Hurbanovej soche pred kostolom.

V nedeľu bolo v protestantskom chráme veľmi tesno. Kým vonku šľahal hustý dážď, dnu sa konala spomienková slávnosť, preto bol kostol nabitý do posledného miestečka na sedenie i státie. Po generálnom biskupovi ECAV Milošovi Klátikovi a trnavskom županovi Tiborovi Mikušovi prehovoril v mene 50-tisíc Slovákov v srbskej Vojvodine farár zo Starej Pazovy Igor Feldy.

Poďakoval Hurbanovi za to, že im pred vyše sto rokmi poslal syna Vladimíra, ktorý sa ako kňaz podobne ako jeho nástupca a syn Vladimír Hurban Vladimírov (u nás známejší ako dramatik VHV) zaslúžil o duchovné a kultúrne pozdvihnutie Slovákov na Dolnej zemi.

V hurbanovskej fare v Starej Pazove zriadili múzeum. Jeden z najcennejších exponátov prišiel mladý duchovný ukázať – kovanú palicu, ktorú Hurban podaroval synovi a odvtedy sa tradične odovzdáva staropazovským kňazom z pokolenia na pokolenie.

Starosta Hlbokého Miloš Čobrda pripomenul, že „oslávenec“ bol dokonalým Slovákom, nesmierne usilovným a tvorivým mužom, ktorý sa nevyhýbal stať aj zdatným bojovníkom, keď si to doba vyžadovala. V časopise Slovenské pohľady, ktoré sám založil, vyzdvihol význam vedy pre budúcnosť nášho národa.

Pretože lejak stále hustol, prítomní za asistencie dievčat a chlapcov odetých v ľudových krojoch nepoložili vence kvetov k Hurbanovej mohyle nad obcou, ale k jeho soche pred kostolom.

Potom odhalili novú tabuľu na budove starej školy, kde je teraz moderná expozícia o živote a diele muža slova i činu, niekdajšieho hlbockého farára a evanjelického biskupa, ako aj jeho syna Svetozára Hurbana Vajanského, ktorý sa tu narodil 16. januára 1847. Popoludní nasledoval umelecký program v kultúrnom dome.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ