Prokurátor Šramko o penzii iba hovoril

Dominik Hutko, Pravda | 04.10.2017 07:00
Prokurátor Dušan Šramko, ktorý dozoroval prípad autonehody exministra a opozičného politika Daniela Lipšica, je stále v práci. Po tom, čo mu Generálna prokuratúra zastavila konanie o dohode, požiadal o odňatie prípadu a v júni sa porúčal do dôchodku. Zaslúžený odpočinok si však rozmyslel a na bratislavskej krajskej prokuratúre zostal. Medzitým Lipšicovu kauzu prebral nový prokurátor.

„Áno, som na prokuratúre, ale ja som ani vôbec neodišiel,“ potvrdil v utorok pre Pravdu Šramko. Prezradil, že o odchode síce hovoril, nakoniec si to rozmyslel. „Bolo to momentálne osobné rozhodnutie, ktoré som potom prehodnotil, lebo svoju prácu mám rád,“ vysvetlil. Dohodu o vine a treste, ktorá mala zabezpečiť Lipšicovi miernejší trest a oslobodiť ho od verejného procesu, zastavila Generálna prokuratúra v máji. Konštatovala, že na konanie neboli splnené zákonné podmienky. Šramkovi vyčítala viaceré pochybenia.

Lipšic sa podľa Generálnej prokuratúry ku skutku nepriznal a neuznal svoju vinu. Šramko nezopakoval výsluchy svedkov, ako žiadal právny zástupca pozostalých, a nevzal do úvahy Lipšicovu priestupkovú minulosť.

Po tejto kritike požiadal Šramko o odňatie prípadu a mesiac nato sa vzdal svojej funkcie. Tvrdil, že ide do penzie. Nový prokurátor zanedlho rozhodol o vznesení obžaloby proti Lipšicovi.

Lipšicovi sudca vymeral trojročnú podmienku

Trest za usmrtenie 72-ročného Emila Kalábera na priechode pre chodcov sa Lipšic dozvedel minulý mesiac. Sudca mu trestným rozkazom vymeral trojročnú podmienku. Rozhodnutie nie je právoplatné. Prokurátor a odsúdený sa môžu odvolať.

„V tejto chvíli zatiaľ neevidujeme podanie odporu voči trestnému rozkazu,“ informoval hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak. Urobiť tak môžu osem dní od dňa doručenia. Na otázku, či bratislavská krajská prokuratúra nakoniec odpor podá, nám do uzávierky neodpovedali.

Trestný rozkaz je rozhodnutie v trestnom konaní, ktoré ukladá samosudca. Má slúžiť na urýchlenie konania v prípadoch, kde je dôkazná situácia jasná. Znamená, že verejný proces sa neuskutoční. Proti trestnému rozkazu môžu podať odpor len prokurátor a obžalovaný. Urobiť tak musia do ôsmich dní od doručenia rozhodnutia.

Poškodená strana môže namietať len výšku odškodného. Vtedy ich sudca odkáže na občianskoprávne konanie. Advokát Kaláberovej rodiny Ladislav Kuruc pre Pravdu pred týždňom povedal, že s trestným rozkazom sa v prípade smrteľnej autonehody v praxi ešte nestretol.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ