Španielsky minister vnútra Zoid: Vyhýbavú odpoveď z Barcelony neprijmeme

ČTK | 14.10.2017 21:13
Španielsko stupňuje tlak na Katalánsko, aby sa jasne vyjadrilo, či vyhlásilo nezávislosť, alebo nie. Dvojznačné či vyhýbavé odpovede po vypršaní ultimáta v pondelok Madrid neprijme, uviedol v sobotu v rozhovore s rádiom Cadena Cope minister vnútra ústrednej španielskej vlády Juan Ignacio Zoid.

Radikálne ľavicová strana Kandidátka ľudovej jednoty (CUP), ktorá podporuje menšinovú vládu katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta, v sobotu označila dialóg s Madridom za nemožný a znova vyzvala k odchodu zo zväzku so Španielskom.

Pokiaľ bude odpoveď Katalánska dvojznačná či vyhýbavá, bude musieť Madrid „prijať opatrenia“, uviedol v rozhovore španielsky minister vnútra Zoid. O aké opatrenia by malo ísť, nespresnil. Madrid ale uvažuje o využití článku 155 španielskej ústavy, ktorý umožňuje zbaviť moci regionálnu vládu, ktorá nepostupuje v súlade so základným zákonom krajiny.

Rajoy vyzval Puigdemonta, aby sa vyjadril jasne

Španielsky premiér Mariano Rajoy v stredu vyzval predsedu katalánskej regionálnej vlády Puigdemonta, aby do pondelňajších 10:00 SELČ oznámil, či vo svojom príhovore z utorka tohto týždňa v parlamente vyhlásil nezávislosť, alebo nie. Do štvrtku 10:00 SELČ potom musí katalánsky parlament anulovať deklaráciu nezávislosti, ktorú v Barcelone schválili v utorok a okamžite pozastavili jej platnosť.

Podľa španielskych médií Puigdemont zvažuje ako odpoveď na Rajoyovo ultimátum poslať do Madridu písomnú verziu svojho prejavu. Minister Zoid v sobotu ale zdôraznil, že španielska vláda prijme len jasné „áno, alebo nie“. „Ak odpovie áno, postaví sa mimo zákon,“ dodal Zoid. Pokiaľ z Barcelony nepríde žiadna jasná odpoveď, budeme predpokladať, „že bola nezávislosť vyhlásená“, dodal minister centrálnej vlády. Za vyhýbavú odpoveď bude podľa Zoida vláda považovať aj to, ak odpovie Puigdemont záporne, zároveň ale vyhlási predčasné voľby, ktoré označí za „ústavodarné“.

Katalánsky premiér Puigdemont sa v posledných dňoch dostal pod tlak z dvoch strán. Netlačí na neho len ústredná vláda v Madride, ale aj radikálni separatisti, ktorí požadujú okamžité vyhlásenie nezávislosti a odmietajú rokovania so španielskou vládou.

Kandidátka ľudovej jednoty už plánuje demonštrácie

Radikálne ľavicová strana Kandidátka ľudovej jednoty (CUP), na ktorej desiatich poslancoch závisí Puigdemontova menšinová vláda, v sobotu označila dialóg s Madridom za „nemožný“ a znovu vyzvala predsedu regionálnej vlády k jasnému vyhlásenia nezávislosti. Na budúci týždeň plánuje strana demonštrácie, uviedla jej hovorkyňa Nuria Gilbertová.

K CUP sa v sobotu pripojila aj umiernená Republikánska ľavica Katalánska (ERC), ktorá je súčasťou Puigdemontovej vládnej aliancie Spoločne pre áno (JXSí). Jej predseda a vicepremiér Oriol Junqueras katalánskeho premiéra vyzval, aby odpovedal na otázku z Madridu vyhlásením nezávislosti. „Budeme sa držať mandátu z 1. októbra,“ povedal.

Svojim vyjadrením sa Junqueras odvolával na októbrové referendum, v ktorom sa viac ako 90 percent hlasujúcich vyjadrilo pre nezávislosť. Účasť ale dosiahla len 43 percent z viac ako piatich miliónov oprávnených voličov. Španielsky ústavný súd hlasovanie označil za protiústavné.